Joka neljäs kokoomuksen puoluevaltuutettu siirtäisi Kataisen syrjään

Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsenistä joka neljäs haluaa valita puolueelle uuden vetäjän viimeistään ensi kesän puoluekokouksessa, selviää A-studion tekemästä kyselystä. Eniten kannatusta Kataisen seuraajaksi saavat Petteri Orpo ja Jan Vapaavuori.

politiikka
Grafiikka.
Kokoomuksen puoluevaltuutetuista 16 haluaisi vaihtaa puolueen johtajan.Yle Uutisgrafiikka

Kokoomuksessa on selvää tyytymättömyyttä pääministeri, puheenjohtaja Jyrki Kataisen toimintaa kohtaan.

A-studio kysyi yhteensä 76:lta kokoomusvaikuttajalta, haluaisivatko he vaihtaa puheenjohtajaa, ja jos haluavat niin milloin.

Kokoomuksen sääntömääräinen puoluekokous pidetään ensi kesänä Lahdessa. Katainen on silloin istunut puolueen johdossa jo kymmenen vuotta.

Kyselyyn vastanneista puoluevaltuuston jäsenistä 14 oli sitä mieltä, että Kataisen tilalle on syytä valita Lahdessa uusi vetäjä. Lisäksi kaksi puoluevaltuutettua halusi kutsua koolle ylimääräisen puoluekokouksen puheenjohtajan vaihtamiseksi.

Selvä enemmistö valtuutetuista eli 41 vastaajaa oli kuitenkin sitä mieltä, että johtajanvaihdos ei ole tarpeen, jos Katainen haluaa vielä jatkaa. Neljä valtuutettua ei halunnut tai osannut vastata kysymykseen.

Piirijärjestöissä Kataisella on kyselyn mukaan täysi tuki. Yksikään piirijohtaja ei ole halukas näyttämään Kataiselle ovea.

Kokoomuksen sääntöjen mukaan puoluevaltuusto ja piirijärjestöt ovat avainasemassa ylimääräisen puoluekokouksen koollekutsumisessa.

A-studio tavoitti kyselyä varten kaikki kokoomuksen puoluevaltuuston 61 jäsentä ja 15 piirijohtajaa.

Orpolla ja Vapaavuorella eniten kannatusta seuraajaksi

A-studio kysyi kokoomusvaikuttajilta myös, kenet he haluaisivat nähdä Kataisen seuraajana.

Selvää kruununperijää ei ole näköpiirissä: Eniten kannatusta saivat Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo, molemmat 10 mainintaa.

Henna Virkkunen sai seitsemän ääntä ja Alexander Stubb kuusi. Paula Risikkoa ja Piia-Noora Kauppia toivoi puheenjohtajaksi viisi vaikuttajaa.

Yhden hajaäänen saivat Ilkka Kanerva, Jukka Mäkelä ja Anne-Mari Virolainen.

"Enemmän tekoja, vähemmän höttöpuhetta"

Kyselyyn vastanneilta kysyttiin myös vapaamuotoisia terveisiä Kataiselle.

Eniten tuli kannustusviestejä, joissa Kataista muun muassa kehotettiin pitämään pää kylmänä.

Kritiikkiä esitettiin linjattomuudesta ja muiden pillin mukana menemisestä. Sekä pienempien hallituspuolueiden että perussuomalaisten katsottiin saavan liikaa painoa.

- Ei pidä vilkuilla sivuille, eräs puoluevaltuutettu kommentoi.

Arvostelua sai myös kuntauudistuksen runnominen eteenpäin.

- Uudistusta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, eräs kokoomusvaikuttaja totesi.