Norjalaisnaisen Marte Deborah Dalelvin tapaus on nostanut pintaan keskustelun tuomioista, joita langetetaan naisille islamilaisissa maissa. Dalelv tuomittiin 16 kuukauden vankeusrangaistukseen alkoholin käytöstä ja avioliiton ulkopuolisesta seksistä, kun hän ilmoitti poliisille kollegansa raiskanneen hänet. Islamilaisissa maissa sairaanhoitajana työskennellyt Päivi Muma pitää tapausta harmillisena.
- Toivon, että hän olisi saanut apua. Mietin ensimmäisenä, olisiko joku paikallinen nainen voinut auttaa. Itse turvautuisin viranomaisista viimeiseksi poliisiin.
Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila uskoo, ettei tapaus tule jäämään viimeiseksi.
- Tämä ei ole ensimmäinen kerta, eikä julkisuus edes huomaa kaikkea. Nämä, missä länsimaalaiset ovat osapuolina, eivät ole hirvittävän yleisiä.
Alkoholiin jyrkkä suhtautuminen
Jaakko Hämeen-Anttila kertoo, että useimmissa tapauksissa paikalliset viranomaiset eivät puutu turistien tekemiin rikoksiin, sillä vauraiden länsimaiden kanssa ei haluta ongelmia.
- Ensin pyritään ummistamaan silmät, mutta jos tapaus saa julkisuutta, viranomaiset toimivat oman maan lakien puitteissa.
Monesti laki toimii länsimaista ajattelumallia vastaan. Hämeen-Anttila käyttää Dalelvin tapausta esimerkkinä.
- Silloinkin kun poliisi toimii lain puitteissa, tulee meidän kannalta ongelmalliseksi se, että paikallinen laki on niin erilainen. Esimerkiksi jos avioliiton ulkopuolinen seksi on rikos ja jos se tulee todistetuksi, mutta raiskaus ei, voi ilmoitus kääntyä itseään vastaan, niin että uhri muuttuukin syylliseksi.
Etenkin alkoholin käyttöön suhtaudutaan islamilaisissa maissa jyrkästi. Tosin Hämeen-Anttila ei anna suomalaisellekaan oikeuslaitokselle puhtaita papereita alkoholista raskauttavana tekijänä.
”En usko, että raiskausrikoksissa Suomellakaan on täysin puhtaita papereita alkoholin suhteen.”
Jaakko Hämeen-Anttila
- Jos nainen on islamilaisessa maassa alkoholin vaikutuksen alaisena ja sitten sattuu jotakin, syyllisen etsintä saattaa kääntyä. En ole perehtynyt suomalaisiin raiskaustilastoihin, mutta voisin kuvitella, että meilläkin oikeuslaitos suhtautuu eri tavalla tapauksiin, jossa nainen raiskataan vaikkapa lenkkipolulla kuin jos hänet raiskataan kahden aikaan aamuyöllä kapakan jälkeen.
Maassa maan tavalla
Monessa islaminuskoisessa maassa työskennellyt sairaanhoitaja Päivi Muma pitää tärkeänä tuntea maan lakipykälät ennen paikallisen oikeuslaitoksen lähestymistä. Etenkin naisena.
- Naiselle on eri säännöt. Pukeutumisessa ja ihmisten välisissä vuorovaikutuksissa eri maiden välillä on eri tapoja. Maahan saapuessani pyrin tarkkailemaan käytäntöjä ja saatan kysyä, miten tulee toimia. On hyvä käyttäytyä ikään kuin maan tavalla.