Taasianjoen kalakuolemien syy hämärän peitossa

Taasianjoesta on jälleen löytynyt kuolleita kaloja. Joessa havaittiin lukuisia kuolleita kaloja reilu viikko sitten Lindkosken alueelta. Syytä kalakuolemiin ei vieläkään tiedetä.

Kotimaa

Uudenmaan Ely-keskus tutkii Taasianjoen kalakuolemien syytä. Joessa havaittiin lukuisia kuolleita kaloja reilu viikko sitten Lindkosken alueelta. Nyt kuolleita kaloja on löytynyt lisää.

Useiden vesinäytteiden perusteella on käynyt ilmi, että Taasianjokeen laskevassa Lappbäckenissä on happikato ja paljon ravinteita. Taasianjoen vesi sen sijaan on ollut näytteissä hyvälaatuista.

Kuolleita simpukoita ja lokkeja

Joesta on nyt löydetty myös kuolleita simpukoita. Ely-keskuksessa epäillään, että muitakin pohjaeläimiä kuten rapuja tullaan vielä löytämään kuolleina.

Alueelta on tavattu lisäksi neljä kuollutta lokkia. Niiden yhteyttä kalakuolemiin ei tiedetä ja linnut on lähetetty Eviran laboratorioon tutkittavaksi.

Aikaisemmin kuolemien syyksi epäiltiin veden happikatoa, mutta se on nyt suljettu pois vaihtoehdoista.

Lopullinen syy ei ehkä selviä

Taasianjoen kalakuolemat saattavat jäädä mysteeriksi.

Vedestä otettujen näytteiden perusteella kyseessä ei voi olla jätevesipäästö, sillä joessa ei ole todettu suuria bakteerimääriä. Myös veden happamuus on normaali.

Näytteistä analysoidaan nyt torjunta-aineita, raskasmetalleja ja liuottimia, mutta lopullinen syy saattaa jäädä arvoitukseksi.

Taasianjoki virtaa Päijät-Hämeen, Pohjois-Kymenlaakson ja Uudenmaan kautta Suomenlahteen.