1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Karvalakkikännykässä soi retroilijan persoona

Katugallupiin jututettujen puhelimissa pauhaa niin Volbeat, humppa kuin perinteinen Nokia tune. Yhdelle soittoääni on yksi hailee, mutta toinen kelpuuttaa ääneksi vain suosikkikappaleensa. Tutkijan mukaan moni valitsee mahdollisimman käytännöllisen äänen, mutta esimerkiksi retroilija kelpuuttaa vain karvalakkimallin äänimaailman.

media
Lähikuvassa Nokian kännykkä, johon soittaa äiti.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Soittoäänen puntarointi on edessä vähintään silloin, kun kädessä on upouusi puhelin. Äänen valintaan käyttävät aikaa erityisesti nuoret.

- Nuoret haluavat, että heidän soittoäänensä kuvastavat heidän persoonaansa tai heidän mieltymyksiään, kertoo tutkija Pirjo Rautiainen, joka tekee uusmediatutkimusta ja on tutkinut Tampereen yliopistossa matkapuhelimen käyttöä.

Myös aikuisväestössä on Rautiaisen mukaan ihmisiä, jotka haluavat teknologian avulla kertoa jotakin persoonastaan.

- Tällöin puhelimeen valitaan vaikkapa suosikkikappale tai humoristinen ääni. Olemassa on myös retroilijoita, jotka hankkivat mahdollisimman vanhan puhelimen, jonka vanhanaikaisella äänentoistolla halutaan erottua älypuhelimien joukosta.

Järki edellä

Tyypillisimmän soittoääni valitaan järkiperustein. Tärkeintä on, että ääni erottuu muttei ärsytä.

- Työpuhelimeen olen valinnut perinteisen ja hyvin erottuvan äänen, jotta varmasti kuulen sen. Omassa puhelimessani on rauhallisempaa musiikkia, koska vapaa-ajalla ei tarvitse olla yhtä lailla aina tavoitettavissa, kertoo kokkolalainen nainen.

Rautiaisen mukaan paljon julkisilla liikennevälineillä matkustavat valitsevat mahdollisimman neutraalin äänen, joka ei ärsytä ympärillä olijoita.

- Toki on niitäkin, jotka nimenomaan haluavat hankkia huomiota erikoisella soittoäänellä.

"En tiedä eikä kiinnosta"

Kokkolan kaduilla tavatuista ihmisistä yllättävän moni ei edes tiedä, mikä ääni puhelimessa pirisee.

- Joku humppa siinä soi. Tärkeintä minulle on, että se erottuu muun perheen soittoäänistä, jotta tiedän vastata, kertoo kokkolalainen mies.

Rautiainen ei ole kommentista yllättynyt.

Usein tyydytään siihen joskus muinoin valittuun soittoääneen.

Pirjo Rautiainen, tutkija

- Tuo on hyvin tyypillinen ajatus. Usein tyydytään siihen joskus muinoin valittuun soittoääneen eikä asiaa sen jälkeen sen kummemmin mietitä.

Moni ei tiedä soittoääntään sen vuoksi, että taskussa pirisee aivan uusi puhelin.

- En osaa vielä käyttää tätä, joten minulla on puhelimen alkuperäinen soittoääni. Luultavasti vaihtaisin sen, jos osaisin. Ei minulla ole kyllä aikaisemmissakaan puhelimissa ollut esimerkiksi suosikkibändien kappaleita. Soittoäänillä ei ole minulle kovinkaan paljon merkitystä, kertoo kokkolalainen nainen.

Lue seuraavaksi