Tunnettu yhdysvaltalaisfeministi: Tarvitsemme miesliikkeen

Professori Anne-Marie Slaughter jätti hiljattain huippuviran Yhdysvaltain ulkoasianhallinnossa perhesyistä.

Ulkomaat
Anne-Marie Slaughter kuvassa etualalla Paul Krugmanin kanssa vuonna 2008.
Anne-Marie Slaughter kuvassa etualalla Paul Krugmanin kanssa vuonna 2008.Christopher Barth / EPA

Vilkkaan keskustelun naisten asemasta työelämässä nostanut amerikkalainen akateemikko peräänkuuluttaa keskustelua myös miesten tasa-arvosta.

Princetonin yliopiston professori Anne-Marie Slaughter kutsuu The Guardian -lehden haastattelussa naisia tekopyhiksi.

- Tulisimme hulluiksi, jos miehet kohtelisivat meitä työelämässä samalla tavalla, kun me yleensä kohtelemme heitä kotona. Jos joku mies olettaisi olevansa sinua pätevämpi, ja sanoisi sinulle mitä tehdä. Näinhän useimmat naiset kohtelevat miehiä kotitalouksissa, Slaughter sanoo.

Slaughter tuli suuren yleisön tietoisuuteen viime vuonna, kun hän kirjoitti The Atlantic -lehteen artikkelin, jossa hän pohti naisten asemaa työmarkkinoilla. Hän kirjoittaa parhaillaan kirjaa tasa-arvosta.

Slaughter viittaa muutaman vuoden takaiseen tutkimukseen, jonka mukaan 60 prosenttia yhdysvaltalaismiehistä kokee ristiriidan työn ja perheen yhteensovittamisessa.

- Minusta tarvitsemme todella miesten liikkeen, ja alamme nähdä sen. Miehet alkavat puhua itsensä puolesta, hän sanoo lehden haastattelussa.

Slaughter haluaisi eniten nähdä muutoksen vanhemmuutta koskevassa kielenkäytössä. Hän haluaisi kuulla miesten sanovan: "Me odotamme lasta".

Niin kauan kuin kukaan ei sano niin, antavat miehet hänen mukaansa ymmärtää, että vauvat ovat kokonaan naisen.