1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Miksi kyyllä on kaksi pippeliä ja mitä siili tekee pusikossa

Ylen uusi luonto-ohjelma Ulos luontoon tutkii lähiluontoa. Ohjelman juontajat Minna Pyykkö ja Kimmo Ohtonen sukeltavat luontoharrastajien ja tutkijoiden kanssa lähipusikoihin ja yllättyvät vaikka siilin salaisesta yöelämästä ja siitä, mitä kyykäärme tekee kahdella peniksellä.

Sippolan tilalla Lapuan Haapakoskella kuvattiin Ylen uutta Ulos luontoon -ohjelmasarjaa. Naakkakarkottimen toimivuutta pohtivat ohjaaja Markku Sipi ja juontaja Kimmo Ohtonen. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Lapuan Haapakoskella Sippolan tilalla on kuvattu alkuviikko Ylen uutta, kymmenosaista luonto-ohjelmaa. Ulos luontoon -sarja alkaa 8. syyskuuta Yle TV1:llä. Sippolassa ohjelman juontajat Minna Pyykkö ja Kimmo Ohtonen yrittivät ratkaista tilan naakkaongelmaa lintuystävällisellä, itse valmistetulla naakkakarkottimella. Yö kului puolestaan lepakkoja seuratessa.

– Teemme monipuolista ohjelmaa lähiluonnosta. Tapaamme luontoharrastajia ja tutkijoita. Harrastamalla ja tekemällä tuomme esiin ihmisen ja luonnon välistä suhdetta, Kimmo Ohtonen selvittää.

Tuttujen eläinten jäljillä

Tekijät eivät tavoittele avaran luonnon suurta maailmaa, vaan pohtivat, mitä ihmettä aivan tutut eläimet puuhaavat.

– Yritämme avata uusia puolia niinkin tutusta eläimestä kuin siilistä. Se on kaikille tuttu eläin, mutta siilissä on paljon sellaista, mitä me ei tiedetä. Se tulee maitokupille takapihalle, mutta kun se poistuu, niin mitä tapahtuu siilin elämässä pusikossa ja metsän syvyydessä. Yritämme päästä näiden mysteerien jäljille tämän sarjan kautta. Tapaamme muun muassa yöperhosia, karhuja ja naakkoja. Käsittelemme monipuolisesti Suomen luontoa, Kimmo Ohtonen jatkaa.

Lepakon asialla

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää ensi viikonloppuna 26.-28. heinäkuuta lepakkobongaustapahtuman. Minna ja Kimmo ovat juonessa mukana ja yrittävät innostaa suomalaisia lepakkojen jäljille. 

– Bongauksessa on tarkoitus yhden tunnin ajan havainnoida eri lepakkolajeja. Niitä ei tarvitse edes tuntea, nollahavainnotkin huomioidaan, Minna Pyykkö kertoo.

– Lepakot kiehtovat muun muassa lapsia. On jännä lähteä kesäyöhön liikkeelle ja saada jäljittimen avulla kuuluville sellaisia ääniä, joita ei normaalisti kuule, Minna Pyykkö jatkaa.

– Lepakkojen äänimaailma kuulostaa marsilaisten naksutukselta. Yön pimeydessä olo alkaa tuntua siltä kuin olisit yhteydessä toiseen maailmaan – ja niinhän oikeastaan oletkin, Kimmo Ohtonen maalailee.

Naakoille kivuton yllätys

Öisten lepakkoretkien lisäksi Lapualla kuvattiin, miten Ylen pajalla nikkaroitu karkotin häätää naakat Sippolan tilalta. Toimiiko laserpallo karkottimena, se nähdään Ulos luontoon -ohjelmassa marraskuussa.

– Ylen pajalla kehitelty karkotin ei vahingoita lintua, mutta toivottavasti se aiheuttaa sellaisen yllätyksen naakoille, jotta ne päättävät jättää tilavierailun tekemättä. Jännitämme tosissamme, toimiiko karkotin. Jos se toimii, se olisi eläinystävällinen tapa selvittää ihmisen ja naakan väliset konfliktit, Kimmo Ohtonen miettii.

– Naakka on fiksu lintu. Monia karkottimia on jo tähän mennessä Suomessa kokeiltu, mutta ne eivät ole toimineet. Naakka katselee niitä vähän aikaa ja hoksaa mistä on kyse, Minna Pyykkö jatkaa.

Kyyuros on aika onnekas kaveri

Ulos luontoon -ohjelman tekijät kertovat saaneensa sarjan kuvauksissa ja valmisteluissa runsaasti tietoa lähiluonnosta. Monia yllätyksiä on tullut vastaan. Niin kuin se, että kyykäärmeellä on kaksi penistä.

– Leikkisästi voi sanoa, että yksi arkiviikolle ja toinen viikonlopulle. Se voi kääntää itsensä ympäri vähän riippuen, missä asennossa naaras on, ja miten se parittelu parhaiten onnistuu. Aika onnekas kaveri se on, Kimmo Ohtanen hymyilee.

– Asialle voi hymähdellä, mutta kaikkihan tapahtuu luonnon pakosta. Mielenkiintoisita on kuulla selityksiä ja teorioita, miksi luonnossa on näin tapahtunut evoluution matkassa.