Näkökulma: Huu ja haa ovat yhtä luotettavia

Ihminen on käynyt kuussa ja halkaissut atomin, mutta huuhaa pitää pintansa ihmisten mielissä, kirjoittaa toimittaja Mikko Tuomikoski kolumnissaan. Höpönlöpö tuo helpotuksen arjen keskelle.

Näkökulmat
YLE / Sauli Antikainen

Tiede harppoo eteenpäin pitkin askelin, mutta ihmisen mieli tuntuu hyppäävän joka kolmannella askeleella pari pykälää taaksepäin, sillä lähes puolitoista miljoonaa aikuista suomalaista uskoo telepaattisiin kykyihin.

Yhtä moni on sitä mieltä, että homeopatian avulla voi hoitaa sairauksia ja melkein miljoona täyspäisinä pidettyä aikuista luottaa horoskooppeihin.

Kaikki edellä mainitut asiat ovat kuitenkin täyttä puppua, huuhaata.

Suomalaiset eivät ole yksin hassujen uskomuksiensa kanssa, sillä maailmasta löytyy uskomaton määrä ihmisiä, jotka uskovat esimerkiksi luomisteoriaan. Siihen, että maailmankaikkeus syntyi kuten raamatussa kerrotaan.

Mutta silti löytyy niitä, jotka eivät usko järkipuhetta, jos huuhaata on tarjolla.

Huuhaan suosio hämmentää - ihminen on matkustanut avaruudessa, halkaissut atomin ja selvittänyt monien tappavien tautien salaisuuden. Mutta silti löytyy niitä, jotka eivät usko järkipuhetta, jos huuhaata on tarjolla.

Olisihan se tietysti kliffaa ja fantsua, että taivaankappaleiden asennon perusteella voisi selvittää, millainen hallitsija Englannin pikkuprinssistä tulee.

Tai että löytyisi joku vippaskonsti, jolla voi parantaa kaikki maailman sairaudet, mutta kun näin ei ole. Tosiasiat ovat tosiasioita, eivätkä ne muuksi muutu, vaikka kuinka haluaisi uskoa satusetiä ja huijareita.

Kaikki on tietenkin kiinni uskosta ja jos oikein kovasti uskoo, niin moni uskomatonkin asia muuttuu todeksi - ainakin uskovan korvien välissä.

Uskosta, mutta erilaisesta uskosta on kyse myös viime aikojen räsäskohussa. Kumman mukaan mennään, raamatun vai maallisen lain, jos ne sattuvat olemaan ristiriidassa?

Se, että Suomen laki koettelee ihmisten oikeustajua, ei ole mikään uusi asia. Jokainen pystyy luettelemaan monia oikeuden päätöksiä, jotka valtaosa suomalaisista olisi valmis kääntämään päälaelleen, mutta silti - näillä mennään, kuten sanonta kuuluu.

Entä sitten raamatun laki, johon Päivi Räsänen vetosi surullisenkuuluisassa puheessaan? Asia onkin sitten jo vähän kinkkisempi.

Jokainen pystyy luettelemaan monia oikeuden päätöksiä, jotka valtaosa suomalaisista olisi valmis kääntämään päälaelleen, mutta silti - näillä mennään, kuten sanonta kuuluu.

Ensin pitäisi uskoa raamattuun. Sitten pitäisi vielä tulkita raamatun sanaa oikein ja se onkin sellainen kompastuskivi, johon viksummatkin ovat iskeneet kipeästi varpaansa.

Miksi muuten maailmassa olisi niin monta uskontokuntaa?

Missä sitten on eniten huuta ja missä haata, raamatussa, Räsäsessä, tulkinnassa vai ihmisten mielissä? Oikea vastaus on tietysti viimeinen, sillä terveenkin ihmisen korvien välissä on aina vähän tilaa huuhaalle.