Wali Hashille sataa palautetta suomalaisten alkoholinkäytöstä

Turkulainen vartija ja freelancetoimittaja Wali Hashi sohaisi viikonloppuna ampiaispesää. Hashin mielestä Suomen suurin ongelma on alkoholi ja suomalaisten tapa käyttää alkoholia on poikkeuksellista ja häpeällistä.

Kotimaa
Wali Hashi

Wali Hashi kirjoitti viikonloppuna Ylen verkkosivuille nettikolumnin otsikolla "Voimmeko me mamutkin nostaa kissan pöydälle?". Kirjoitus on saanut poikkeuksellisen suosion. Tähän mennessä sen on lukenut jo yli 130 000 ihmisistä.

- Olen todella yllättynyt, ja tuntuu hyvältä, Wali Hashi sanoo.

Herkkä ja tabu asia

Somalitaustainen Wali Hashi sanoo saaneensa kirjoituksen vuoksi runsaasti palautetta ihmisiltä suoraan Facebookiin ja myös sähköpostin kautta. Palautteesta suurin osa on ollut positiivista.

- Kun tartuin tähän herkkään ja vähän tabuunkin asiaan, oletin että saisin negatiivista palautetta, mutta 99 prosenttia palautteesta on ollut positiivista, iloitsee Wali Hashi.

Minulla ei ole ollut aiemmin pokkaa kirjoittaa tästä.

Wali Hashi

- Ihmiset ovat olleet kanssani samaa mieltä, että suomalaisten tapa käyttää alkoholia on ongelma, josta pitäisi puhua enemmän. Minun mielestäni suomalainen kännääminen ja sillä ylpeily on häpeällistä, sanoo Wali Hashi.

Lapsetkin ylpeilevät kännäämisellä

Wali Hashi sanoo miettineensä jo pitkään suomalaisten alkoholinkäyttöä. Sitä että alkoholi on Suomen suurin ongelma, josta ei kuitenkaan puhuta tarpeeksi.

- Minulla ei ole ollut aiemmin pokkaa kirjoittaa tästä, mutta aihe kirkastui, kun vanhin poikani täytti 15 vuotta. Kaduilla näkee hänen ikäisiään lapsia, jotka ylpeilevät sillä, kuinka kännissä ovat. Se on todella huolestuttavaa, sanoo Wali Hashi.

Ongelmasta pitäisi puhua julkisesti enemmän

Wali Hashi toivoo, että hänen kirjoituksensa saisi aikaan sen, että suomalaisten alkoholinkäytöstä alettaisiin keskustella toden teolla. Hashin mukaan alkoholi on Suomen suurin ongelma.

Jos olet iloinen, sä juot. Ja jos olet surullinen, sä juot.

Wali Hashi

- Alkoholi on mukana Suomessa aina. Jos olet iloinen, sä juot. Ja jos olet surullinen, sä juot. Miksi alkoholi pitää olla kaikissa asioissa läsnä? Se on se kysymys, mikä vaatiii vastauksia, Wali Hashi sanoo.

Suomessa juodaan humalahakuisesti

Wali Hashi sanoo, että hän ei suinkaan ole vaatimassa alkoholin käytön kieltämistä kokonaan.

- En suinkaan, vaan sitä, että alkoholia voisi juoda muutenkin kuin pelkästään humalahakuisesti. Suomeen on syntynyt sellainen juomakulttuuri, että täällä ylpeillään juomisella ja kännissä olemisella. Sitä pidetään ihan normaalina, ihmettelee Wali Hashi.