Hyppää sisältöön

Tutkijat pohtivat, miksi ilmaston lämpeneminen näyttää pysähtyneen

Onko ilmastonmuutosta koskevissa teorioissa vikaa, vai mahtuuko lämpenemisen pysähtyminen normaaliin vaihteluväliin?

Satelliittikuva Pohjoisesta jäämerestä syyskuulta 2007, jolloin pohjoisten napa-alueiden jääpeite oli ennätyspieni. Kuva: NASA Goddard Scientific Visualization Studio

Maapallon ilmaston lämpötila näyttää muutaman viime vuoden pysyneen vakaana, vaikka ilmastoa lämmittävät päästöt lisääntyvät edelleen. Ilmastotutkijat pohtivat, miksi ilmastonmuutos näyttäisi pysähtyneen.

Sanomalehti The Guardian on haastatellut brittiläisiä tiedemiehiä, jotka uskovat myös löytäneensä havainnoille selityksiä.

Lehden haastattelemat asiantuntijat uskovat suurimman syyn liittyvän valtameriin, jotka imevät itseensä valtavan määrän lämpöenergiaa. Niiden lämpeneminen on nähtävissä merenpinnan nousun kautta. Merenpinnat nousevat jatkuvasti, mitä tutkijat pitävät seurauksena nimenomaan lämpölaajenemisesta.

Merivesien tiedetään lämmenneen pinnalta, mutta nyt lämpenemisen arvellaan leviävän syvempiin vesikerroksiin, kun vedet sekoittuvat. Tästä ei kuitenkaan ole riittävää tieteellistä tutkimusta, vaan tutkimusta tarvitaan lisää.

Maapalloa on viilentänyt viime vuosina ns. aurinkominimi, joka tarkoittaa auringon aktiivisuuden vähäistä tasoa. Kun auringon aktiivisuus, ts. auringonpilkkujen määrä, on vähimmillään, sen säteilemä energiamäärä laskee hieman.

Viilentävä vaikutus on ollut myös tulivuorenpurkauksilla. Asiantuntijoiden mukaan maapallolla on viime vuosina ollut useita pienehköjä purkauksia. Niistä tunnetuin on ollut Islannissa kolme vuotta sitten sattunut Eyfjallajökull-tulivuoren purkaus, joka aiheutti suuria ongelmia lentoliikenteelle.

Britannian ilmatieteen laitoksen tutkija Peter Stott toteaa, ettei lämpenemisen hetkellinen pysähtyminen tule tutkijoille yllätyksenä, vaan se sopii myös ilmastosyklien luonnollisen vaihtelun piiriin.

Vaikka lämpenemistä kuvaava käyrä onkin nyt hetkeksi tasoittunut, tutkijat muistuttavat, että tilastoidun historian lämpimimmät vuodet ovat olleet 1998, 2005 ja 2010. Vaikka lämpenemiskehitys on ainakin toistaiseksi taittunut, ilmasto on jo ehtinyt lämmetä huomattavasti.

Nyt havaittu lämpenemisen seisahtuminen hidastaa pitkän aikavälin kehitystä vain 5 - 10 vuodella, arvelee Readingin yliopiston ilmastontutkimuslaitoksen professori Rowan Sutton.

Hän uskoo, että maapallon ilmasto lämpenee vuoteen 2060 mennessä kaksi astetta teollistumista edeltävään tasoon verrattuna. Kahden asteen lämpenemistä pidetään rajana, jonka ylittyminen alkaa aiheuttaa katastrofaalisia seuraamuksia maapallolla.