Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Hakala ei torju Pentikäisen ehdotusta

Edessä oleva suuri mediamurros on tehnyt Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtajan Heikki Hakalan avoimeksi kaikenlaisille ehdotuksille, joilla kavennetaan, niin kuin hän sanoo, uutismarkkinoilla epäsuhtaa verorahoitteisen Ylen ja kannattavuusperiaatteella toimivien mediatalojen välillä.

media
Heikki Hakala
Meeri Niinistö / Yle

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja ja Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala pitää entisen HS:n päätoimittajan Mikael Pentikäisen ehdotusta Ylen ja sanomalehtien yhteistyöstä uudentyyppisenä avauksena, jolle ei voi sanoa ei nykyisessä mediamurroksessa.

- Tällä hetkellä Ylen aluetoimituksen eli Yle Lahden ja maakuntalehti Etelä-Suomen Sanomien välillä on terve, kiva ja raikas uutiskilpailu. Sen sujumiseksi ei tarvita uusia järjestelyjä. Pidemmällä tähtäimellä on kuitenkin ratkaistava se, miten turvataan sisältöjen teko hankalassa markkinatilanteessa, muotoilee Hakala.

Helsingin Sanomien irtisanottu päätoimittaja Mikael Pentikäinen täsmensi viikonvaiheessa STT:lle ajatustaan, että Yle ostaisi alueellisilta lehdiltä uutisia. Näin Pentikäisen mukaan varmistuisi se, ettei syntyisi ajallisia ja alueellisia katveita paikallisessa uutistoiminnassa.

Ennemmin tai myöhemmin on ratkaistava rahoitusepäsuhta   

Hakala ennustaa, että verovaroilla rahoitetun Ylen ja kannattavuusperiaatteella toimivien mediatalojen välinen epäsuhta uutismarkkinoilla kasvaa jatkossa.

Mediatalot eivät ole onnistuneet luomaan verkkouutisten julkaisuun kannattavaa ansaintalogiikkaa, vaikka ovat tuottaneet uutisia verkkoon aina 1990-luvulta.

- Yle ei ole syntipukki, mutta kahden rahoitusratkaisun toimiminen samassa markkinassa on vaan hirveän vaikea. Jossain vaiheessa epäsuhta pitää ratkaista, arvioi Hakala.

Hakalan mieltä kaihertaa myös 10 % arvonlisävero, joka vastikään säädettiin mediatalojen tuotteille. Tämä on hänen mielestään lisännyt epäsuhtaa uutismarkkinoilla Ylen ja mediatalojen kesken tarkoittaen nimenomaan uutisointia verkossa.

Hakala ei halua Ylestä uutistoimistoa

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Hakala on tyytyväinen mediatalojen yhteisesti omistaman Suomen Tietotoimiston toimintaan, eikä halua Ylestä tällä erää uutta uutistoimistoa, jonka uutissisällöt olisivat kaikille avoimia.

- Millekään ehdotukselle ei kuitenkaan voi sanoa ehdottomasti ei. Kymmenen vuoden kuluttua mediakenttä toimii aivan eri tavalla kuin nyt. Yleisradion asema lienee turvattu silloinkin ja luulen, että kansalliset mediayhtiöt tulevat myös olemaan vahvoilla.

Hakala arvostaa Mikael Pentikäisen mielipiteitä, koska tämä tuntee mediamarkkinat ja tietää, mistä puhuu.

- Suomessa on kuitenkin sellainen tilanne, että jos henkilö menettää asemansa, hänen mielipiteensä painoarvo myös vähenee. Olisiko Mikael Pentiläinen Helsingin Sanomien päätoimittajana ikinä käyttänyt tuollaista puheenvuoroa, kysyy Hakala.