Hyppää sisältöön

Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia taiteilijoita

Suomi kansainvälistyy myös taiteen saralla. Viime vuosina Suomeen on muuttanut kymmeniä ulkomaalaisia taiteilijoita, jotka ovat perustaneet oman järjestönsäkin.

Suomeen muuttaneet taiteilijat Willem Wilhelmus (vas.), Amal Laala, Marek Pluciennik ja Edwina Goldstone ovat osaltaan kansainvälistäneet suomalaista taidekenttää. Kuva: Yle Uutiset

Jokin aikaa sitten perustettu Catalysti-järjestö on kerännyt siipiensä suojaan jo yli 40 taiteilijaa. Järjestö johdattaa transkulturaalisia taiteilijoita suomalaisen taidemaailman saloihin.

- Informoimme Suomeen tulleita taiteilijoita niin kulttuuripolitiikasta, tapakulttuurista kuin taideyhdistyksistäkin, ja autamme lomakkeiden täyttämisessä ja hakemusten tekemisessä, Catalystin puheenjohtaja Edwina Goldstone kertoo.

 Catalystiin kuuluu taiteilijoita kaikista maailman kolkista ja kulttuuripiireistä. Esimerkiksi marokkolaistaustainen, muun muassa identiteettejä töissään käsittelevä videotaiteilija Amal Laala on tullut Suomeen Australiasta. Laalan mielestä kotimainen kulttuurikenttä kaipaisi lisää avoimuutta sekä eri taidelajien välisiä, usein hedelmällisiäkin yhteentörmäyksiä.

Kuva taiteilija Edwina Goldstonen performanssista. Kuva: Yle Uutiset

- Australiassa tehdään paljon erilaisten taidelajien välistä yhteistyötä. Tapaat jonkun joka tekee jotakin ihan eri juttua, ja sitten prosessoidaan asioita yhdessä. Täällä ihmiset ovat haluttomampia tällaiseen yhteistyöhön, mutta minä koenmahdollisuutena sen, että voi työskennellä jonkun kanssa josta ei löydy lainkaan yhteisiä piirteitä.

Galleriajärjestelmä hämmästyttää

Hollannista kotoisin oleva performanssitaiteilija Willem Wilhelmus on viihtynyt Suomessa jo pitkään. Tällä hetkellä Wilhelmus on tunnettu nimi kansainvälisissä performanssipiireissä, mutta taiteilija hänestä tuli sattumalta.

- Alunperin pidin Suomessa workshoppeja tunneperäisestä stressistä ja muista sellaisista asioista. Tapasin täällä vain taiteilijoita, joista muodostui sosiaalinen verkostoni. Minua pyydettiin erilaisiin projekteihin ja siitä se lähti liikkeelle, pääsin esiintymään Poikkeustila-festivaalille ja sellaista.

Wilhelmus ja moni muukin taiteilija on ihmettelee suomalaista galleriajärjestelmää.

- Jos taiteilija haluaa pitää näyttelyn, hänen pitää hakea galleriaan ja gallerialle pitää maksaa vuokraa. Muualla tällaista systeemiä ei ole, toisaalta Suomessa sitä kompensoi apurahajärjestelmä. Monelle ulkomaalaiselle taiteilijalle tämä voi kuitenkin olla kompastuskivi.

Ainutlaatuisia asioita

Moni taiteilija on tullut Suomeen rakkauden perässä. Myös Kanadassa pitkää asunut puolalaissyntyinen monimediataiteilija Marek Pluciennik saapui uuteen kotimaahansa vaimonsa mukana.

Taiteilija Marek Pluciennikin performanssi. Kuva: Yle Uutiset

- Mielestäni Suomessa pidetään taiteilijoista hyvää huolta. Monessa muussa maassa taiteilijan pitää rahoittaa toimintansa jollakin muulla työllä, täällä taiteilija voi keskittyä kokonaisvaltaisesti taiteen tekemiseen, ainakin joksikin aikaa.

- Taide-establimentti on myös alkanut hyväksyä sen, että Suomessa on taiteilijoita muistakin kulttuureista. Tämä on osa globaalia trendiä, ihmiset matkustavat ja muuttavat nykyisin niin paljon.

Mutta mikä Suomessa sitten ammatillisessa mielessä taiteilijoita oikein houkuttelee? Eikö olisi luontevampaa suunnata johonkin keskieurooppalaiseen metropoliin, vaikkapa Berliiniin?

- Suomi on edelleenkin Euroopan mittakaavassa tuntematonta aluetta. Ja taiteilijat haluavat tehdä uusia aluevaltauksia. Suomesta löytyy myös paljon ainutlaatuisia asioita, jotka houkuttelevat tänne taiteilijoita: arkkitehtuuri, kotoperäiset taiteilijamateriaalit, ihmisten suhde luontoon ja ennen kaikkea kesäkauden valo. Monet taiteilijat haluavat kokea asioita, joita ei löydy heidän kotimaastaan, Catalystin Edwina Goldstone summaa.

Catalystiin (siirryt toiseen palveluun) pääsee jäseneksi myös, jos on asunut muualla kuin kotimaassaan kolme vuotta.