1. yle.fi
  2. Uutiset

Puistofilosofin eväät: viltti, ystäviä ja piknik-kori

Ikaalisissa filosofoidaan puistossa koko viikon. Selkeyttä ei ole tarjolla, mutta paljon mielenkiintoisia kysymyksiä ja kenties pari vastaustakin.

ilmiöt
Antti Sorri nojaa puuhun
Mari Siltanen / Yle

Ikaalisissa uskotaan, että puistomaisema ja puut tuovat potkua ajatteluun.

- Jos mielletään, että ihmiset kokevat luonnon esteettisesti kauniina ja henkisesti ylevänä paikkana, niin kyllä puiston siimeksessä hyvässä porukassa vaikka piknik-korin äärellä keskusteltaessa jotakin vaikutusta ympäristöllä on. Syödään, juodaan, keskustellaan ja nostat katseesi ylös puihin - kyllä jotakin tapahtuu tuolla pään sisässä. Se pitää itse kokea, sanoo Puistofilosofia-viikon järjestäjiin kuuluva Antti Sorri.

Ikaalisten kulttuuritoimiston ja Antti Sorrin järjestämä tapahtuma tuo jälleen inhimillistä ajattelua suuren yleisön tietoisuuteen. Puistofilosofointi on erityisesti Keski-Euroopassa suosittu harrastus. Ihmiset kokoontuvat puistoihin keskustelemaan keskenään heitä kiinnostavista filosofisista kysymyksistä vilttien ja piknik-tarvikkeiden kera.

- Vallitsevia arvoja ja käsityksiä on hyvä kyseenalaistaa. Mikä on mahtavampaa kuin tuoda Puistofilosofia-tapahtumaan omia ajatuksiaan, esittää ne ja jäädä sitten kuuntelemaan, miten niitä kyseenalaistetaan. Näkee samalla, miten hyvin on löytänyt pysyviä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, Sorri innostaa osallistumaan.

Osa teemoista nousee yleisön joukosta, mutta paikalla on myös eri yhteisöjen edustajia alustamassa joitakin teemaksi nostettua aihetta. Ikaalisissa keskuspuiston iltapäivien aiheena on muun muassa energia ja öljyn ehtyminen.

Luonnon, puiden ja metsien sanotaan rauhoittavan ihmismieltä. Ikaalisissakaan ei alennuta riitelyyn.

- Tänne tullaan nauttimaan toistemme seurasta, tukkanuottasilla ei olla. Vaihdetaan mielipiteitä, testataan omia ajatuksia ja haetaan ehkä sitä harvemmin löydettävää eli absoluuttista totta. Puisto toimii rauhoittavana elementtinä, uskoo Sorri.

Lue seuraavaksi