Marat kisaa kuninkuudesta

Raviurheilun suurtapahtuma Kuninkuusravit juostaan viikonloppuna Kuopiossa. Lappilaisvoimaa kisoissa edustaa Tarmo Liikamaan omistama kymmenvuotias ori Marat, jota ohjastaa Jarmo Saarela.

urheilu
Kolarilaisen Tarmo Liikamaan omistama Marat
Marat on iskussa ennen Kuninkuusraveja.Tarmo Liikamaa

Kuninkuusraveissa kisaavat kaksitoista tammaa ja kaksitoista oria, jotka ovat menestyneet parhaiten viime ja tämän vuoden ravikisoissa. Lapista joukkoon kutsuttiin ensimmäistä kertaa Tarmo Liikamaan Marat, jolla on takanaan mainioita kisoja. Vuodelta 2013 hevonen on ravannut neljä voittoa 13 kilpailussa.

- Viime vuosi meni hienosti ja tuntui, että ei kai näin voi enää onnistuakaan, mutta ei se ole huonosti tämäkään vuosi alkanut, miettii Liikamaa.

Maratia on usein ohjastanut Jarmo Saarela, joka nousee rattaille myös Kuopiossa.

- Jamppa on mulle tänä vuonna enempi ajanut Maratia. Jarmo tuntee hevosen hyvin ja yhteistyö pelaa hienosti.

Kuninkuusravit on kuningashaaste

Kuninkuusraveissa kisaavat siis Suomen parhaat suomenhevoset. Haastekin on sen mukainen: kisoissa juostaan kahden päivän aikana kolme lähtöä, joista kaksi päätöspäivänä sunnuntaina.

- Se on kova rasitus hevoselle, varsinkin pyhänä on lyhyt aika kahden lähdön välillä. Palautumiseen ja juomiseen pitää kiinnittää huomiota. Myös levosta pitää huolehtia, että varsinkin orihevonen nukkuu hyvin, ettei se ole mikään levoton kaveri siellä, Tarmo Liikamaa sanoo.

- Kyllähän yhden lähdön iltakilpailu on helppo tähän verrattuna, tässä pitää paneutua asioihin eri tavalla. Eläimen hoidolla on suuri merkitys.

Marat pääsi kisoihin mukaan nyt ensimmäistä kertaa. Jo pelkkä kilpailukutsu oli palkinto kovasta työstä.

- Alkuvuonna mietimme Jarmon kanssa, että jos kaikki menee hyvin, niin voimme päästä Kuninkuusraveihin, ja näinhän siinä kävi. Kyllähän se on kunnia päästä mukaan, tämä on Suomen suurin ravitapahtuma.

Maltilliset tavoitteet

Marat on siis kovassa kunnossa ja terveenä, mutta Liikamaa ei silti tavoittele kuuta taivaalta. Hän muistuttaa, että Marat ei ole aiemmin juossut kahdessa päivässä kolmea kisalähtöä, ja siksi tilanne on hieman arvoituksellinen. Myös vastustajat ovat Suomen kovimmasta päästä.

- Jos hevonen on viimeisen päälle kunnossa ja juoksut onnistuvat sekä ajolinjat ovat kunnossa, niin sijat 4-7 ovat mahdollisia, Liikamaa arvelee.

- Kyllähän sitä toivoo ja uskoo, mutta pitää olla realistinen. Kuninkuusraveissa on kolme matkaa kahden päivän aikana, eikä sellaista Maratin kansa ole aikaisemmin kisattu. Pieni kutina on, miten se menee.

Oriiden kisa Kuopiossa on ennakkoon arveltuna jännittävä. Ainakaan Tarmo Liikamaalla ei ole selvää ykkössuosikkia oman hevosen lisäksi.

- Kyllä siellä on Pokeri, Erikasson ja Franco, jotka minun mielestä ovat vahvimmat. Toisaalta tänä vuonna ei ole selvää suosikkia, ei ole ketään Vieskeriä tai Saran Salamaa, että siinä mielessä kisa on auki.

Sen sijaan kuningatarkilpailussa yksi nimi nousee ylitse muiden Liikamaan ennakkokaavailuissa.

- Kyllä mie uskon, että se on Sirun Valpuri, vahva ja nopea tamma, joka menee joka matkan.