E-pillerikohu ei aiheuttanut vaihtopaniikkia

Maailmalla kohua herättäneet ehkäisypillerit eivät ole aiheuttaneet huomattavaa vaihtoryntäystä Suomessa. Kanadassa maan terveysviranomaiset ovat yhdistäneet parikymmentä veritulppakuolemaa uuden sukupolven Yaz ja Yasmin ehkäisypillereihin. 

Yasmin-ehkäisypillereitä. Kuva: Yle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on kantautunut joitakin viestejä siitä, että Yaz ja Yazmin pillereiden käyttö huolestuttaa suomalaisia. Tarkempaa tietoa käytön lopettamisesta saadaan vasta sitten, kun käyttöluvut selviävät. Suurta paniikkia ei kuitenkaan ole havaittu.

- Suomalaiset ovat varsin hyvin koulutettuja ja osaavat laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Hötkyilyyn ei ole ollut tarvetta, koska kaikki nämä riskit ovat olleet jo ihmisten tiedossa, sanoo Fimean lääketurva- ja informaatioyksikön päällikkö Leo Niskanen.

 Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla kohu on otettu vastaan rauhallisesti.

- Mielestäni on hyvä, että ihmiset eivät ryntäile kohujen perässä. Jos huoleen olisi syytä, Suomen viranomaiset antaisivat pillereiden käytöstä uudet suositukset, muistuttaa apulaisylilääkäri Jari Johansson Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Alussa suurempi terveysriski

Suurin osa e-pillereiden aiheuttamista ongelmista on lieviä alaraajalaskimotukoksia. Osa leviää keuhkoihin asti. Lievien ja hyvissä ajoin havaittujen tukosten hoitaminen on yksinkertaista.

Niskasen mukaan terveysriskit pienenevät käyttövuosien aikana.

- Valtimotukoksen riski on suurin ensimmäisen vuoden aikana. Toki henkilön riskiprofiili voi ajan mittaan muuttua. Tämän vuoksi on hyvä tehdä arvio ehkäisytarpeesta ja -vaihtoehdoista säännöllisin väliajoin.

Raskauden ehkäisyn lisäksi e-pillereitä käytetään muun muassa aknen hoitoon ja kivuliaiden kuukautisten lievittämiseen.