Ehdotus: Seurakuntien tuet pois vanhoillisilta järjestöiltä

Satakunnan maakuntajohtaja, pitkän linjan kirkolliskokousedustaja Pertti Rajala on suruissaan siitä, että vanhoillisten järjestöjen piiristä tulevat kommentit saavat ihmiset eroamaan kirkosta. Rajalan mukaan seurakuntien rahanjaon lopettaminen näiltä järjestöitä on oikea linja.

Kotimaa
Keski-Porin kirkko
Yle

Kirkon piirissä toimivat vanhoilliset herätys- ja lähetysjärjestöt keräävät voimakasta arvostelua. Viimeksi näiden järjestöjen asema nousi esille heinäkuun alkupuolella, kun Kansanlähetyksen kesäjuhlissa puheen pitänyt ministeri Päivi Räsänen (kd.) provosoi tuhannet ihmiset eroamaan kirkosta.

Pitkän linjan kirkolliskokousedustaja ja Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.) kyseenalaistaa vanhoillisten järjestöjen tukemisen seurakuntien varoilla.

- Pidän perusteltuna sitä linjaa, joka pääkaupunkiseudulla on ollut eli tukia on vähennetty. Pitää lähteä siitä, että kirkon oppiin - niin naispappeuteen kuin sukupuoliseen suhtautumiseen - liittyvät päätökset on tehty kirkkolain mukaan demokraattisesti. Silloin on luonnollista, että he, jotka eivät oppia voi hyväksyä, tekevät omat ratkaisunsa. Koska kirkko on oppinsa hyväksynyt, sen pitää pääsääntöisesti tukea niitä järjestöjä, jotka toimivat kirkon opin mukaisesti, Pertti Rajala sanoo.

Tukia pois Helsingin seudulla - syynä naispappeus- ja homokannat

Esimerkiksi Porin seurakunnat tukevat tällä hetkellä muun muassa Kansanlähetystä, Kylväjää, Sanansaattajaa ja SLEY-järjestöä yhteensä noin 150 000 eurolla. Näiltä järjestöiltä on vähennetty tukia muun muassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella.

Porin seurakunnista kerrottiin vielä viime vuoden lopulla, että järjestöjen saama tuki ei ole herättänyt keskustelua. Seurakunnista kerrottiin tuolloin, että järjestöillä on vahvaa tukijoukkoa Porin seurakuntien päättävissä elimissä eivätkä seurakuntalaiset ole nostaneet asiaa esille.

Kirkon pitää tukea vain niitä järjestöjä, jotka ovat kirkon opin mukaisia.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala

- Jossain vaiheessa on tuntunut, että tässä on oltu vähän liiankin löperöitä. Minusta linja, että suhtautumista muutetaan vähitellen ja käydään edelleen järjestöjen kanssa vuoropuhelua, on oikea, Pertti Rajala sanoo.

Maakuntajohtaja, kirkolliskokousedustaja Pertti Rajala pitää valitettavana, että homoseksuaalisuutta tai naispappeutta vastustavat järjestöt toimivat ulkomailla ja edistävät vanhoillisia asenteita.

- Vahvistamme valitettavasti lähetystyöllä näitä asenteita, kun pikku hiljaa pitäisi muuttaa asenteita siihen suuntaan, että kaikki ihmiset rotuun, ihonväriin, sukupuoliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen katsomatta ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on yhtäläiset toimintamahdollisuudet. Kirkon pitää tukea vain niitä järjestöjä, jotka ovat kirkon opin mukaisia, Rajala sanoo.

"Kirkosta eroaminen on huono ratkaisu"

Kirkosta on viimeisimmän eroaallon seuruksena heinäkuussa eronnut jo noin 6000 ihmistä enemmän kuin normaalina heinäkuuna. Pitkään seurakuntatoiminnassa ja -vaikuttamisessa mukana ollut maakuntajohtaja Pertti Rajala on suruissaan, että konservatiivisten kommenttien herättämä suuttumus konkretisoituu eroamisina.

Kirkkoon tarvittaisiin juuri nyt avarakatseisia ihmisiä.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala

- Tuntuu tosi pahalta. Toivoisin, että kirkon linjan mukaan ajattelevat ihmiset ymmärtävät, että Päivi Räsänen ei ole sama asia kuin ev.-lut. kirkko. Räsäsellä on tietysti oikeus mielipiteisiinsä, mutta kirkkoon tarvittaisiin juuri nyt avarakatseisia ihmisiä, Rajala sanoo.

Pertti Rajala arvioi, että kirkko muuttuu eroamisten takia entistä konservatiivisemmaksi.

- Räsäsen ajattelun kannattajat äänestävät varmasti seurakuntavaaleissa ja ovat mukana kirkon toiminnassa. Näin kirkko tulee entistä enemmän loittonemaan niinsanotusta tavallisesta kirkkokansasta. Olen pahoillani ja huolissani: eroaminen ei ole oikea tapa protestoida, vaan pitää lähteä itse mukaan vaikuttamaan, Rajala sanoo.

Myös arkkipiispa Kari Mäkinen kannusti Ylen haastattelussa torstaina konservatiivien kannanottoihin pettyneitä kirkon jäseniä jäämään kirkkoon ja vaikuttamaan kirkon linjaan eroamisen sijaan.