Mikkelin asuntomessut työllistää tuhansia

Mikkelissä vuonna 2017 järjestettävää asuntomessua suunnitellaan jo täyttä häkää. Kaavoitussuunnitelmia ollaan käynnistämässä ja alustavia selvitystöitä on jo ehditty tehdä. Esimerkiksi asuntomessualuetta on pengottu arkeologisten löytöjen varalta. Messujen järjestäminen tulee vaatimaan työvoimaa varsinkin rakennustöiden alkaessa.

Kotimaa
Asuntomessualuetta kaavaillaan  Saimaan Annilansalmen länsirantaan Kirkonvarkauden eteläpuolelle.
Yle / Timo Ikonen

Alkusyksystä Mikkelin kaupunki allekirjoittaa asuntomessujen sopimuksen messujen järjestämisestä messuorganisaation kanssa. Sen jälkeen kaupunki ryhtyy välittömästi ajamaan kaavoja ja katusuunnitelmia valmiiksi. Kaikki suunnitelmat etenevät aikanaan lautakuntaan ja valtuustokäsittelyyn.

- Asukkaiden kannalta hanke tulee näkymään seuraavaksi Mikkelistä Imatran rajanylityspaikalle kulkevalle kantatie 62:lla. Teemme sinne ELY-keskuksen kanssa porrastettavan liittymän, jonka kautta ensimmäiset maansiirtokoneet aikanaan liikkuvat, Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä kertoo.

Riihelä arvioi, että tapahtuma työllistää kokonaisuudessaan tuhansia ihmisiä. Vaikka messusopimuksessa on sovittu alueelle rakennettavan 30-35 kohdetta, Riihelän mielestä alueelle tulee nousemaan messujen jälkeen jopa yli 120 omakoti- ja pientaloa.

- Kun mietitään maanrakennustyötä ja asuntojen rakentamista, niin tapahtuman työllistävä vaikutus on suuri. Messutapahtumakin tulee työllistämään. Esimerkiksi tänä vuonna Hyvinkäällä messut työllistävät 400 kesätyöläistä. Voidaan puhua kaiken kaikkiaan tuhansista ihmisistä, joita messujen järjestäminen tulee vaatimaan.

Arkeologisiin löytöihin varauduttu

Mikkelissä Annilanselän ja Kirkonvarkauden suuntaan laadittava messualue on historiallisesti merkittävä. Alueella tiedetään esiintyneen elämää jopa kampakeraamiselta ajalta saakka.

Sormi ei tule menemään suuhun, vaikka alueelta tehtäisiinkin arkeologisia löytöjä.

- Olemme penkoneet aluetta museoviraston kanssa ja tehneet inventointeja. Aluetta on tutkittu kulttuurihistorian näkökumasta ja luonnonarvojen näkökulmasta. Meillä on aika hyvät selvitykset olemassa tällä hetkellä ja kaavoitus nojaa olemassa olevaan tietoon. Emme tieten tahtoen mene alueelle, joka koetaan herkäksi.

- Voi olla että kun varsinaiset rakennustyöt aloitetaan, niin yksittäiseltä tontilta voi löytyä saviruukku tai messinkinen puukonpalanen. Näitä löytöjä tarkastellaan tapauskohtaisesti, mikäli sellaisia ilmenee, Riihelä kertoo.

Rakennustyö läpinäkyväksi

Tulevan messualueen lähistöllä asuu muitakin asukkaita. Kaupungin virkamiehet ovat jo ehtineet keskustelemaan kahvipöydän ääressä asiasta.

- Tässä tapauksessa kaupunki kaavoittaa omaa maataan, eli kaupunki omistaa kaikki maat johon toiminta tehdään. Annilan alue on laajasti kaupungin omistuksessa.

- Olemme muutamia kertoja istuneet saman pöydän ääreen keskustelemaan asiakkaiden kanssa suunnitelmistamme. Tulemme olemaan heihin yhteydessä säännöllisin väliajoin, sillä haluamme pitää heidät ajan hermolla siitä, mitä tapahtuu. Tämän lisäksi viemme virallisen kaavoitusprosessin julkisen keskustelun kautta läpi, Riihelä muistuttaa.