Vesijärvi toipuu hyvissä talkookäsissä

Vesijärven kunnostuksen eteen on tehty töitä toistakymmentä vuotta ja parikymmentä tuhatta talkootuntia. Hollolan Lahdenpohjassa vesi kirkastuu, ja luonnosta on löytynyt lajikkeita, jotka aikoinaan rehevöitymisen takia kaikkosivat.

luonto
Hollolan Lahdenpohja
Niko Rönkkö / Yle

Päijät-Hämeessä Vesijärven kunto on kohentunut kansalaisaktiivisuuden ansiosta. Esimerkiksi Hollolan Lahdenpohjassa vesi on muuttunut entistä kirkkaammaksi.

Lahdenpohjassa talkootyötä on tehty jo toistakymmentä vuotta, ja rantaruovikosta on muodostumassa ihmisten ja luontokappaleiden keidas. Suojelualuetta käsitellään herkällä kädellä, ja se valmistuu parin vuoden kuluttua.

- Täällä on tehty paljon talkootöitä, ehkä jopa parikymmentä tuhatta tuntia, mutta se on mielen terveyttä! toteaa Vesijärven ystävien puheenjohtaja Risto Kauhala, joka on ollut pääpäsmärinä Lahdenpohjassa.

Kauhalaa suhtautuu Vesijärven puhdistamiseen intohimolla.

- Rehevöityminen lähti liikkeelle Lahdenpohjassa 70-luvulla aloitetuista metsän ojituksista. Ojissa ravinteet valuivat tänne Lahdenpohjaan.

Toimenpiteet Vesijärvellä ovat saaneet myös kansainvälistä huomiota. Elokuussa Hollolassa järjestetään kansainvälinen vesistönkunnostusseminaari.

Ja viitasammakkoyhdyskunta löytyi myös.

Risto Kauhala

- Koko Suomen ympäristöpuolenpäättäjät ja monia vaikuttavia ihmisiä tulee tutustumaan tähän hankkeeseen. Täällä on käynyt ryhmiä Etelä-Afrikasta asti jo neljä tai viisi kertaa vuodessa.

Suunnitteluvaiheessa Lahdenpohjaan tehtiin luonto- ja lintuselvitys. Sen yhteydessä selvisi, että jo 1970-luvulla Lahdenpohjassa on nähty rauhoitettuja täplälampikorentoja.

- Nyt täplälampikorentoja on nähty uudelleen. Ja viitasammakkoyhdyskunta löytyi myös. Luonnosta kyllä pidetään huolta ja kaikki huomioidaan, Kauhala lupaa.