Sastamalassa soi harvojen korville sävelletty musiikki

Ilman mesenaatteja moni upea sävellys olisi jäänyt syntymättä. Sastamala Gregoriana -tapahtumassa kuullaan musiikkia renessanssiruhtinaiden linnoista, barokkiprinssien palatseista ja eurooppalaisista pyhätöistä.

kulttuuri
Nokkahuilukvartetti Bravade harjoittelee Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa
Marko Melto / Yle

Sastamalassa meneillään oleva vanhan musiikin festivaali tuo tänä vuonna suuren yleisön kuultavaksi teoksia, joiden kuulijakunta on aikanaan saattanut jäädä hyvinkin pieneksi. Ohjelmistossa on useimmiten vain hoveissa esitettyä musiikkia, jonka syntymisen mahdollistivat musiikkia tilanneet mesenaatit.

Esimerkiksi nokkahuilukvartetti Bravaden tiistaina soittamat konserttikappaleet olivat monelle alan harrastajallekin uusia tuttavuuksia, sanoo Sastamala Gregorianan toiminnanjohtaja Helena Salmi.

- Monia näitä teoksia ei nykyäänkään oikeastaan paljoa muualla kuule kuin esimerkiksi täällä. Harvinaisuuksia ja helmiä, Salmi kuvailee festivaalin taiteellisen johtajan Michael Fieldsin kokoamaa ohjelmistoa.

Musiikkia vuosisatojen takaa

Bravade-kvartetin Bassano-nokkahuilut soivat alunperin kuningas Henrik kahdeksannen hovissa Englannissa 500 vuotta sitten. Paavit, ruhtinaat ja kuninkaalliset olivat tuolloin tärkeässä osassa luomassa sen ajan musiikkia.

- Heidän roolinsa oli todella tärkeä, koska he tukivat monia muusikoita ja mahdollistivat upeiden sävellysten synnyn. Moni sävellys olisi jäänyt syntymättä ilman heitä.

Myös nokkahuilukvartetti Bravaden ohjelmistoa on aikanaan esitetty Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa juhlavammissa paikoissa.

- Nehän ovat olleet upeita paikkoja. Joku Pietarinkirkkokin Roomassa, missä on soinut Palestrinan kappale, minkä soitamme täällä konsertissa - kun pääsisi joskus soittamaan sinne sen kappaleen, haaveili Pauliina Fred tiistaina konsertin harjoituksissa.