Porin veripalvelussa haikea tunnelma: "Ensi vuonna olisi tullut 60 vuotta täyteen"

Säännöllisesti verta luovuttavat ovat pettyneitä Porin veripalvelutoimiston sulkiessa ovensa.

Kotimaa
Mies makaa hoitotuolissa luovuttamassa verta ja sairaanhoitaja istuu vieressä.
Kati Rantala / Yle

Porin veripalvelun viimeiset hetket ovat käsillä. Perjantaina voi vielä käydä verta luovuttamassa, sen jälkeen veripalvelupiste laittaa lapun luukulle. Toimiston sulkeminen tulee luovuttajien mukaan vaikuttamaan luovutustiheyteen.

- Olen itse Eurajoelta kotoisin ja ne liikkuvat verenluovutuksen kerrat, mitä siellä järjestetään eivät aina välttämättä sovi itselle, kertoo veripalvelutoimistolta yhytetty verenluovuttaja Elina Käkelä.

"Kun on terve, niin haluan auttaa"

Juuri verenluovuttamiseen valmistautumassa ollut Timo Rautava kertoi toimenpiteen tulleen jo melko tutuksi. Edessä oli 65 kerta, kun Rautava haluaa auttaa omalla verellään.

Maailma muuttuu ja me sen mukana.

Sairaanhoitaja Jaana Peltorinne

- Kun kerran olen terve, niin haluan auttaa muita ja jakaa sitä hyvää, Rautava perustelee aktiivisuuttaan veripalvelussa.

Hän toteaa Porin veripalvelutoimiston henkilökunnan tulleen jo tutuksi ja harmittelee toimiston sulkemista. Myös Rautava epäilee verenluovutuksen omalla kohdallaan harvenevan, kun Porin veripalvelupistettä ei enää ole.

Vakiluovuttajat pettyneitä

Viimeisen parin viikon aikana on Porin veripalvelutoimistolla ollut totuttua vilkkaampaa. Ihmisten loppukirin lisäksi veripalveluun väkeä toivat Porin massatapahtumat.

- Kyllä SuomiAreenan ja Pori Jazzien vaikutus näkyy varmasti, mutta on täällä paljon käynyt myös vakiluovuttajia, toteaa sairaanhoitaja Jaana Peltorinne.

Peltorinne sanoo kokemuksensa perusteella porilaisten olevan innokkaita verenluovuttajia. Vakiluovuttajat ovat hänen mukaansa pettyneitä veripalvelutoimiston sulkiessa ovensa.

- On jopa tällaisia sukupolvia, että isoisien jälkeen tulevat heidän lapsensa ja sitten vielä lastenlapset luovuttamaan verta. Porin veripalvelutoimisto avattiin vuonna 1954 eli ensi vuonna olisi tullut 60 vuotta täyteen. Maailma muuttuu ja me sen mukana.

Peltorinnettä harmittaa, että hyvä työpaikka menee alta, mutta uskoo silti parempaan huomiseen.

- Uskon löytäväni töitä myös jatkossa. Sairaanhoitajia aina tarvitaan.