1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Greenpeace haukkuu Kiinan valtion suuryrityksen

Kiinan hallituksen omistama hiiliyhtiö rikkoo maan omia lakeja ja aiheuttaa valtavia ympäristötuhoja, sanoo Greenpeace raportissaan.

luonto
Hiilen nesteytystehdas
Shenhuan hiilen nesteytyslaitos Sisä-Mongoliassa.Epa / Wu Hong

Ympäristöjärjestö Greenpeacen Itä-Aasian osasto on julkaissut raportin Kiinan valtiollisen hiiliyhtiön Shenhua Groupin toiminnasta. Järjestön mukaan yhtiö rikkoo törkeällä tavalla ympäristösäädöksiä ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa ympäristölle.

Greenpeacen mukaan Shenhua käyttää Sisä-Mongolian laitoksillaan valtavat määrät pohjavettä ja pumppaa ympäristöön jätettä. Tämä siitä huolimatta, että yhtiö itse mainostaa käyttävänsä vettä niukasti ja jätepäästöjensä olevan nollatasolla.

Sisä-Mongolian laitokset sijaitsevat pääosin maanviljely- ja karjankasvatusalueella. Alueen pohjavesi on hiiliyhtiön toiminnan takia laskenut lähes sata metriä ja paikallinen järvi kutistunut kahdella kolmasosalla. Vesivarojen riisto on johtanut aavikoitumiseen. Paikallinen väestö on osoittanut mieltään yhtiön toimintaa vastaan, Greenpeace kertoo raportissaan.

- Shenhua riistää häpeämättömästi taloudellisen voiton toivossa tuhansien viljelijöiden ja karjankasvattajien pohjavettä. Shenhuan käytännöt rikkovat Kiinan vesivaroja koskevia periaatteita ja teollisuuden jätevesipäästöjä koskevia lakeja, Greenpeace syyttää.

Greenpeace pitää Shenhuan toimintaa esimerkkinä hiiliteollisuuden kontrolloimattomasta kasvusta. Järjestö vaatii Kiinan hallitusta laatimaan tiukat säädökset hiiliyhtiöille ja valvomaan niitä.

Shenhua Group omistaa hiilikaivoksia ja hiilivoimaloita. Yhtiötä pidetään toiminnan laajuudella mitaten maailman suurimpana hiilentuottajana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Greenpeacen paikallisosasto haastaa Kiinan hallituksen. Raportti perustuu järjestön mukaan yhteentoista kenttäkäyntiin, jotka tehtiin maalis-heinäkuussa tänä vuonna.

Lue seuraavaksi