Hyppää sisältöön

Lintujen rengastusta on harrastettu jo sata vuotta

Suomessa vuonna 1913 aloitettu lintujen rengastus jatkuu yhä vilkkaana. Vapaaehtoiset lintuharrastajat rengastavat tätä nykyä noin 200 000 lintua vuodessa. Tähän aikaan kesästä rengastetaan etenkin kahlaajia, joiden syysmuutto on vilkkaimmillaan.

Kuva: Kaija Kervinen / Yle

Sadan vuoden aikana Suomessa on rengastettu yhteensä yli kymmenen miljoonaa lintua. Silti rengastuksista kertyy edelleen joka vuosi uutta tietoa linnuista ja luonnon tilasta, sanoo yli-intendentti Jari Valkama Luonnontieteellisen museon rengastustoimistosta.

Luvan saaneita rengastajia on noin 600. Heistä noin 500 rengastaa vähintään yhden linnun vuodessa. Valkaman mukaan rengastajat ovat enimmäkseen ikääntyviä miehiä. Naisia on joukossa vähän.

Rengas kuin meillä rannekello

Siilinjärveläinen Markku Ukkonen on harrastanut rengastamista 25 vuotta. Hän laskee rengastaneensa  vuosien mittaan yli 16 000 lintua. Ukkonen ja muutama muu lintuharrastaja hoitaa rengastuksia Raasion lintuasemalla, joka tarkoittaa vaatimatonta kojua Yaran kaivosalueella sijaitsevan tekoaltaan läheisyydessä. Paikka on hyvä kahlaajien rengastamiseen, sillä kahlaajat viihtyvät entisen rikastushiekka-altaan lieterannoilla.

Rengastettavia lintuja pyydystetään lintukatiskoilla ja verkoilla, joita pitää käydä tarkastamassa tunnin-parin välein.  Muuna aikana avopohjaiset katiskat käännetään nurin ja verkot kootaan pois.

Ukkonen puristaa renkaan pihdeillä linnun nilkkaan. Hiukan yli 60 grammaa painava liro saa noin gramman painoisen teräsrenkaan, koska liro uiskentelee myös merivedessä, jossa alumiinirenkaan tunnistetiedot kuluisivat pois. Rengas ei haittaa lintua, vakuuttaa Ukkonen.

- Voisi  verrata, että meillä on  rannekello ranteessa.

Suosirrin siperialainen kohtalo

Mikä sitten on innostanut Ukkosen harrastamaan  lintujen rengastusta jo 25 vuotta?

- Ehkä se on tämmösen perustiedon, tutkimustiedon kerääminen. Tää on osa lintuharrastusta, hän tiivistää.

Mieleenjäävimpiä löytöhavaintoja  Ukkosen itse rengastamista linnuista ovat Guinean lahdella Afrikassa havaittu suokukko sekä muuan suosirri.

- Ehkä kaikkein mielenkiintoisin kaukolöytö on Siperiasta. Suosirri oli siellä renkaan takia ammuttu venäläisen tutkimusryhmän toimesta eli minun rengastus tavallaan sinetöi tämän suosirrin kohtalon.

Pesinnät aikaistuneet

Luonnontieteellisen museon rengastustoimistoon tulee vuosittain noin 25 000 löytöhavaintoa Suomessa rengastetuista linnuista. Eri puolilta maailmaa tulevat havainnot kertovat lintujen muuttomatkoista, talvehtimispaikoista, lintujen iästä, kannanmuutoksista. Joka vuosi tulee uusia ikäennätyksiä, tai yhä enemmän tietoa lintujen pesäpaikkauskollisuudesta, Valkama mainitsee esimerkkejä.

- Tietoja käytetään sekä tutkimukseen että toivon mukaan mahdollisimman tehokkaasti myös lintujen suojelun edistämiseen.

Pitkältä ajalta kertyvä tieto valottaa myös kokonaiskuvaa luonnosta.

- Monien lajin pesinnät ovat aikaistuneet viimeisten vuosikymmenien aikana, ja se on aika hyvin kytkettävissä tähän ilmaston lämpenemiseen, sanoo yli-intendentti Valkama.

Viime vuosina satelliittiseuranta on aukonut uusia uria lintujen muuton seurantaan. Laitteita on asennettu muutamalle kymmenelle mehiläishaukalle, kalasääskelle ja merikotkalle. Laitteet maksavat kuitenkin tuhansia euroja.  Rengastukset ovat edelleen tarpeen.