Asuntokaupassa tuumailuvaihe

Myyntiajat ovat viime kuukausina pidentyneet. Tosin Imatran ja Lappeenrannan keskustoissa sopivan hintaiset pienasunnot vaihtavat omistajaa edelleen sutjakasti.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Soittokierros muutamalle eteläkarjalaiselle kiinteistönvälittäjälle ei anna suinkaan yksiselitteistä kuvaa tilanteesta. Pidentyneet myyntiajat ja pyyntihintojen laskun myöntävät useimmat.

Varainsiirtoveron keväistä nousua ei pidetä merkittävänä tekijänä ainakaan vanhojen asuntojen kaupaksi käymisessä. Yleinen varovaisuus tuntuu sen sijaan leviävän.

- Ensimmäinen vuosipuolisko oli erittäin vilkas, mutta heinäkuu äärettömän hiljainen, edes näytöillä ei käy ihmisiä, johtuneeko säistä, ihmettelee Lappeenrannasta Kiinteistömaailma Tehonelikon yrittäjä Laura Segerman.

- Kesä saa ihmiset liikenteeseen, on kysytty niin pienasuntoja sijoituskohteiksi kuin omakotitalojakin, kertoo puolestaan Kiinteistömaailma Asuntonelikon toimitusjohtaja Liisa Pohjalainen Imatralta.

- Heinäkuu on ollut tosi hyvä, kaikenlaisista kohteista on tehty kauppoja ja lisää on tulossa, hehkuttaa myös Lappeenrannassa Huoneistokeskuksen myyntineuvottelija Eija Rantanen.

- Maaliskuussa alkoi selvästi hiljentyä, sanoo taas SKV:n myyntipäällikkö Irene Tuisku.

Välittäjien mukaan nyt on tärkeää, että myymään lähdetään oikealla hinnalla.

- Haluaako asiakas, että asunto myydään - vai pannaanko se vain myyntiin, selventää Laura Segerman.

Ostajat ovat hinta-, laatu- ja aluetietoisia. Kun nämä tekijät ovat kohdallaan, asunto vaihtaa omistajaa. Tosin yli 250 000 euron kohteet saattavat olla myynnissä vuositolkulla.

Todellisten kauppahintojen laskusta ei puhuta eikä varsinkaan niiden noususta. Selvimmin ovat halventuneet kesämökit.

Lainan pyytäjät tiukassa syynissä

Kiinteistönvälittäjät ovat saaneet tuntumaa pankkien lisääntyneeseen varovaisuuteen lainojen myöntämisessä.   

- Rankinta on ensiasunnon ostajilla. Siinä kokonaisuus ratkaisee, kertoo Eija Rantanen.

Hän on törmännyt jopa 30 % omarahoitusvaatimukseen. Hän on myös käynyt pankin pyynnöstä aiempaa useammin arvioimassa, onko vakuudeksi tarjottu omaisuus todella sen arvoinen, miksi lainanhakijat ja takaajat sen ilmoittavat.

Pätkätyöläisistä varmimpia lainanmaksajia näyttävät pankkien mielestä olevan hoitoalan ihmiset.   

Pankit myös haluavat varjella asiakkaitaan kahden asunnon loukulta. Vanha asunto on saatava myytyä ennen kuin lainapaperit uutta varten allekirjoitetaan. Näin monenkin palan pitää loksahtaa kohdalleen, ennen kuin kaupat syntyvät.