Suomalainenkin voi joutua vankilaan monarkian pilkkaamisesta Thaimaassa

Suomalaismatkailija yllättyy ulkomailla useimmiten alkoholi- ja siveellisyyslaeista.

Thaimaan lainsäädäntö kieltää kuningas Bhumibol Adulyadejin julkisen halventamisen. Kuva: Pongmanat Tasiri / EPA
Tekijät

Alkoholi, huumausaineet ja siveellisyyskysymykset ovat tyypillisimpiä asioita, joissa ulkomaalainen lainsäädäntö yllättää suomalaisen matkailijan. Ulkoministeriön mukaan suomalaisille yllättäviä säädöksiä on erityisesti islamilaisissa maissa.

- Saudi-Arabiassa mies ja nainen eivät saa esiintyä julkisesti yhdessä, jos he eivät ole sukulaisia tai aviopari. Esimerkiksi tyttö- tai poikaystävän kanssa istuminen samassa autossa voi johtaa vaikeuksiin, ulkoasiainsihteeri Jussi Tanner kertoo.

Myös alkoholin käyttö on usein kielletty tai rajoitettu islamilaisissa maissa. Päihtyneenä esiintyminen tai alkoholin nauttiminen julkisella paikalla voi johtaa pidätykseen ja tuomioon.

Tarkkana Yhdysvaltojen osavaltiolakien kanssa

Jussi Tanner muistuttaa, että puolustuksena ei voi olla se, ettei paikallista lainsäädäntöä tunne. Valppaana kannattaa siis olla myös Yhdysvalloissa, sillä lainsäädäntö vaihtelee osavaltioittain.

- Viinin nauttiminen puiston penkillä voi tuntua eurooppalaisista luonnolliselta, mutta joissain maissa tai Yhdysvaltojen osavaltioissa se ei välttämättä ole sallittua, Tanner kertoo.

Thaimaassa on myös hyvä olla kieli keskellä suuta, jos puhuu kuninkaallisista. Monarkian julkisesta mollaamisesta voi saada maassa pitkän vankeusrangaistuksen. Joitain länsimaalaisia on tuomittu ankariin vankeusrangaistuksiin blogiteksteissä, artikkeleissa tai kirjoissa esitetyistä Thaimaan kuninkaallisia koskevista halventavista kuvauksista.

Neljän tähden hotellin turismikupla

Suomalaisreissaajien yhteydenotot ulkoministeriöön sekä Suomen edustustoihin ulkomailla ovat kasvaneet samaan tahtiin matkailijamäärien kasvun mukana.

Tyttö- tai poikaystävän kanssa autossa istuminen voi johtaa vaikeuksiin

Jussi Tanner, ulkoasiainsihteeri

- Omatoimimatkalle lähtijät ovat usein koulutettua väkeä, eli kyky selviytyä matkakohteessa on parempi. Neljän tähden hotelleissa matkailija asuu turismikuplassa. Yllätyksiä voi tulla, kun poistutaan kuplasta ja varsinkin kun mennään pääkaupungin ulkopuolelle, pohtii professori Antti Honkanen Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuslaitokselta.

Passin tai rahojen katoaminen on tyypillisin tapaus, jolloin ulkoministeriö avustaa suomalaismatkailijaa. Monista maista matkustaja ei pääse palaamaan ilman voimassa olevaa passia tai muuta matkustusasiakirjaa.

Vakavimmissa tapauksissa on kyse suomalaismatkailijan vankeusrangaistuksesta tai sen uhasta. Ulkoministeriö pyrkii tällöin varmistamaan, että Suomen kansalaisella on käytössään ulkomailla oikeusavustaja ja tulkki, jos hän ei itse puhu paikallista kieltä.

Rikokset, joista suomalaisia epäillään, ovat pitkälti samantyyppisiä rikoksia kuin Suomessa. Jonkin verran enemmän esiintyy kuitenkin huumausaineiden hallussapito- tai salakuljetusepäilyjä.