Pölösen elokuvakylä hiljenee, mutta juhlat jatkuvat

Uusi yrittäjä tuo virtaa Karjalan kunnailla tv-sarjasta tutulle kylälle Kontiolahdessa. Suomen Filmiteollisuus avasi elokuvakylän yleisölle kesällä 2009. Alkuvuosien yleisöryntäys on hiljentynyt muutamaan sataan kävijään vuodessa ja lavasteet ovat rapistuneet.

Miikkulan kylässä järjestetään vielä joitakin opastettuja kierroksia. Kuva: Sari Jormanainen / Yle

Kontiolahden varuskunnan kupeessa sijaitseva elokuvakylä avattiin yleisölle kesällä 2009. Alkuun Karjalan kunnailla -televisiosarjasta tutulla Miikkulan kylällä riitti vilinää. Sarjan kulissit kiinnostivat.

- Tuhansia, useita tuhansia kävi silloin vuoden aikana täällä, Suomen Filmiteollisuus SF Oy:n tuottaja Satu Sadinkangas muistelee.

Karjalan kunnailla -sarjan viimeiset jaksot nähtiin televisiossa talvella 2011 - 2012. Sarjan päättymisen jälkeen myös Miikkula hiljeni selvästi. Tänä kesänä alueella voi kuljeskella vapaasti milloin vain, mutta lavasteiden sisään pääsee kurkistamaan vain opastetulla kierroksilla, joita on järjestetty muutamia.

- Muutama sata ihmistä on täällä käynyt tänä vuonna. Minä käyn vetämässä opastettuja kierroksia, jos niitä halutaan. Myös Markku Pölönen on käynyt vetämässä kierroksia, Sadinkangas kertoo.

Lavasteet purkukunnossa

Miikkulan kylän uudelleen herättämiseksi Suomen Filmiteollisuudella ei ole suunnitelmia. Kylän vieressä oleva varuskunta lakkautetaan vuodenvaihteessa, mikä vaikuttaa myös filmikylän tulevaisuuteen.

- Kaikki riippuu hyvin paljon siitä, mitä Kontioniemelle tapahtuu tässä Prikaatin kyljessä. Se vaikuttaa todella paljon. Luulisin, että tänne Miikkulaan rupeaa muuttamaan jossain vaiheessa ihan oikeita ihmisiä ja meidän leikki-ihmiset poistuvat paikalta, tuottaja Satu Sadinkangas pohtii.

Luulisin, että tänne Miikkulaan rupeaa muuttamaan jossain vaiheessa ihan oikeita ihmisiä.

Satu Sadinkangas

Karjalan kunnailla -televisiosarjasta tutut rakennukset alkavat myös olla jo huonossa kunnossa. Miikkulan kylää tuskin saisi uuteen kukoistukseen korjaustöilläkään.

- Suurin osa rakennuksistahan on ihan purkukuntoisia. Lavastepuoli on kyllä jo niin huonona, että ei siitä olisi uuteen kukoistukseen. Mutta nämä uudet rakennukset kahviot ja muut ovat sitten ihan eri asia. Nämä ovat uusia ja hienoja, Sadinkangas sanoo.

Vaikka Miikkulan kylä ei enää palaa entiseen loistoon, on Suomen Filmiteollisuuden toiveissa säilyttää alueella jotain elokuvan tekemisestä.

- Haaveilisin sellaista, että me voitaisiin tehdä tänne varmaan isommallakin porukalla tällainen sivutoimipiste elokuvamatkailulle esimerkiksi näyttelyiden muodossa. Pohjois-Karjalassa olisi aineksia sellaiseen, Sadinkangas miettii.

Uusi yrittäjä tuo uudet tuulet

Filmikylään uutta eloa on tänä kesänä tuonut uusi yrittäjä. Pitopalveluyrittäjä Merja Hyttinen aloitti kahvila- ja pitopalvelutoiminnan alueella keväällä.

- Filmikylästä oltiin minuun yhteydessä, että olisiko minulla kiinnostusta toimia täällä. Ajattelin sitten kokeilla, Hyttinen kertoo.

Hyttinen pyörittää toimintaansa elokuvakylän uusissa rakennuksissa. Toisessa rakennuksessa sijaitsee kahvila ja toisessa on 90-paikkainen juhlatila. Yrittäjä on tyytyväinen kesään.

- Väki on lisääntynyt täällä koko ajan. Meillä on viikonloppuisin karaokea ja elävää musiikkia, riippuen viikonlopusta. Myös juhlatilalle on ollut kysyntää, koska Kontiolahdella ei ole paljon tarjontaa juhlatiloista.

Yrittäjä on tehnyt kiinteistöistä kahden vuoden vuokrasopimuksen. Ympärivuotista toimintaa on tarkoitus jatkaa

- Kyllä se tarkoitus olisi, että ympärivuotista toimintaa jatketaan ainakin toistaiseksi, Merja Hyttinen sanoo.