Ranskalaispoliitikko tyrmistytti kommentillaan: "Hitler ei ehkä tappanut tarpeeksi"

Ranskan sisäministeri vaatii "tuntuvaa rangaistusta" poliitikolle tämän sanottua, että Hitler ei ehkä tappanut tarpeeksi romaneja.

Ulkomaat

Ranskassa on noussut poru kansanedustajan romanipuheista. Läntisen Cholet'n kaupungin johtaja ja kansanedustaja Gilles Bourdouleix on joutunut kovaan paineeseen päivälehden nauhoitteesta.

Bourdouleix'n sanomisia nauhoitettiin, kun mies kohtasi laittoman leirin pystyttäneitä romaneja.

- Ehkä Hitler ei tappanut tarpeeksi, miehen kuullaan sanovan netissä julkaistulla nauhoitteella.

Kansanedustajan mukaan kommentti on irrotettu asiayhteydestä ja lausetta on muokattu, ja hän uhkaa sanomalehti Courrier de l'Ouestia oikeustoimilla. Tästä huolimatta Ranskan sisäministeri Manuel Valls on tuoreeltaan vaatinut poliitikkoa itseään oikeuteen ja "tuntuvaan rangaistukseen".

Ranskan viranomaiset ja romanit ottavat tunnetun tiheästi yhteen. Bulgariasta ja Romaniasta tulleita palautetaan järjestelmällisesti kotimaihinsa, mitä EU ja YK:n ihmisoikeuselin ovat paheksuneet. Viime vuonna lähes 12 000 romania häädettiin laittomilta leireiltä Ranskassa, arvioi ihmisoikeusjärjestö European Association for the Defence of Human Rights.

Natsit tappoivat toisen maailmansodan aikaan satojatuhansia romaneita.

- Kommentit puolustavat toisen maailmansodan rikoksia ja natsismia. Kaupunginjohtajan ja kansanedustajan suusta ne ovat täysin sietämättömiä, sisäministeri Valls sanoi televisiohaastattelussa i-TELE-kanavalla.

Bourdouleix saattaa saada potkut UDI-puolueestaan, jonka johto kokoontuu keskiviikkona.

Lähteet: AP, AFP