Jonotus pankissa kiristää hermoa ja kukkaroa

Vaikka pankkipalvelut haetaan yhä useammin netin kautta, ja rahaa saa nostaa jo myös kaupan kassalta, jonot pankissa ovat kasvaneet. Monet pankit ovat supistaneet kassapalveluidensa päivittäisiä aukioloaikoja. Moni asiakas haluaa kuitenkin yhä hoitaa asiat pankin tiskillä.

Kotimaa
Jonotusta Kokkolan Osuuspankissa
Petri Puskala

Pankkien supistuneet kassapalveluajat ovat johtaneet ajoittain pitkiin jonoihin. Pankit ohjaavat asiakkaita verkkoon, mutta silti monet käyvät yhä viikottain, jopa päivittäin hoitamassa asioitaan pankin tiskillä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto seuraa kassapalvelujen vähenemistä huolestuneena.

Kassapalveluiden supistaminen kolmeen tuntiin päivässä on saanut monet jonoon lähteneet pankkiasiakkaat puistelemaan päätään.

- Sanoisinko, että muutos on ollut dramaattinen. Kyllä tulee mieleen, että pankki saisi huomioida meitäkin, jotka ei olla nettiasiakkaita, sanoo yksi heistä, kokkolalainen Sinikka Ojala.

Kyllä tulee mieleen, että pankki saisi huomioida meitäkin, jotka ei olla nettiasiakkaita

Asiakas Sinikka Ojala

Vieressä kaksi muuta jonottajaa puhisee kiukkua. Toinen heistä vertaa tilannetta itänaapurin taannoisiin jonoihin.

Kolmen tunnin aukiolo päivässä ei aina riitä.

- Se on kyllä liian vähän, että monilla on pitkät matkat, eikä kaikilla ole autoja eikä aina saa kyytiä, sanoo puolestaan kokkolalainen Hilkka Händelin.

Isoissa pankeissa sama tahti

Kokkolassa Danske Bank ja Nordea aloittivat supistuslinjan. Nordea siirsi kassapalvelut keskipäivälle ja alkamaan puoli kymmeneltä viime vuoden tammikuussa. Kokkolan Osuuspankki otti supistuslinjan käyttöön vuoden harkinnan jälkeen tämän kesän alussa.

- Siihen on lähdetty sen takia, että neuvontapalvelu on se, joka lisääntyy, asiakkaat haluavat syvempää neuvontaa ja tämä käteisen tarve on vähentynyt huomattavasti, kertoo Nordean Kokkolan palvelukonttorin johtaja Solveig Bäck.

- Vuosi harkittiin ja se näytti, että yhä enemmän mennään siihen, että ihmiset eivät käytä kassapalveluja, katsottiin, että tämä oli aiheellinen muutos, sanoo puolestaan pankinjohtaja Kaj Nylund Kokkolan Osuuspankista."

Rahaa saa automaatista ja moni hoitaa maksunsa netissä, mutta suuri osa asiakkaista käy useitakin kertoja viikossa pankin kassalla. Pisimmillään ruuhkat ovat maanantai- ja perjantaiamuisin sekä eläkepäivinä. Nordea avaa puoli tuntia aiemmin ja Osuuspankki lisäsi kassojen määrää.

Jos malttaa tulla pikkuisen myöhemmin päivällä, jono on jo pienempi

Pankinjohtaja Kaj Nylund, Kokkolan Osuuspankki

- Jonoa on jonkin aikaa. On innokkaita, jotka tulevat heti kymmeneltä. Jos malttaa tulla pikkuisen myöhemmin päivällä, jono on jo pienempi, sanoo pankinjohtaja Kaj Nylund Kokkolan Osuuspankista.

Virasto seuraa, noudatetaanko lakia

Muutos on suuri. Parin viime vuoden aikana pankit ovat koko maassa vähentäneet konttoreiden ja henkilökunnan määrää. Kaupan kassaltakin saa jo käteistä, ja netinkäyttö on laajaa. Pankin konttorit erikoistuvat, eikä kaikissa konttoreissa ei enää anneta kassapalveluita lainkaan. Lain mukaan kaikilla kuluttajilla on oikeus saada peruspankkipalveluja, joihin kuuluvat mm. talletustili, tilinkäyttövalmiudet, ja mahdollisuus laskujen maksamiseen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto seuraa nyt tarkasti, saavatko myös ilman nettiä elävät kuluttajat pankkipalvelunsa kuten laki vaatii.

- Nykymenolla saattaa käydä niin, että osa ihmisistä syrjäytyy, kun monet termitkin ovat niin hankalia, että niitä ei ymmärretä, sanoo lakimies Henri Telkki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Nykymenolla saattaa käydä niin, että osa ihmisistä syrjäytyy

Lakimies Henri Telkki, Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Nordean Kokkolan palvelukonttorin johtaja Solveig Bäck sanoo, että palautteiden kautta asioihin puututaan tarvittaessa.

- Jos meille tulee palautetta ja se on palveluasia, niin pyritään myös olemaan asiakkaisiin yhteydessä. Joskus näitä tulee.

Pankinjohtaja Kaj Nylund Kokkolan Osuuspankista vakuuttaa, että lakia noudatetaan.

- Tottakai, eihän meillä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin täydellisesti seurata niitä ohjeita, mitä meille annetaan. Tämä on ihan varmasti lain mukaista mitä ollaan tehty.