Koe uusi yle.fi

Terveyskeskus vai arvauskeskus - millaista hoitoa ja palvelua olet saanut?

Monet kauhutarinat terveyskeskuksen hoidoista ovat tuttuja. Nekin tarinat ovat tuttuja, missä lääkäriaikaa ei saa varattua, kun puhelinpalvelu ei toimi. Tai puhelimessa saa roikkua luvattoman kauan, että ajan saa varattua. Onpa niitäkin, jotka ovat täysin tyytyväisiä lähellä oleviin terveyspalveluihin, eivätkä muuta haikaile. Millaista hoitoa ja palvelua sinä olet saanut oman kunnan terveyskeskuksessa? Kerro omista kokemuksistasi.

Osallistu
Hoitohenkilökuntaa sairaalan käytävällä.
Tommi Parkkinen/Yle

Nokialla asuvan Tuulikki Roinisen painajainen alkoi muutama vuosi sitten, kun kovat vatsavaivat yllättivät. Hän hakeutui oman kuntansa terveyskeskukseen Pohjois-Karjalassa.

- Se oli ihan kauheeta! En toivo kenenkään kokevan sellaista, Roininen lataa.

Vuosien varrella Tuulikki sai useita diagnoseja. Apua vatsan ongelmiin ei tullut, kivut ja oireet pahenivat. Pariin kertaan Tuulikki ohjattiin myös mielenterveystoimistoon, vaikkei hän niitä palveluita juuri sillä hetkellä tarvinnut.

Potilaiden kohtelu oli Roinisen mukaan monelta osin ala-arvoista.

- Jos joku uskalsi painaa piippiä, niin esimerkiksi vanhukset ja muutkin potilaat sanovat mulle monesti, että elä tee. Me pelätään, että ne on vihasia, puuskahtaa Roininen.

Erityisen huonoa saivat hänen mukaansa etniset vähemmistöt ja mielenterveyspotilaat. Tuulikki on itse romani, mutta hän on elänyt elämänsä romaniyhteisön ulkopuolella.

Vuosien terveyskeskuskierteen jälkeen Tuulikki päätyi tänä keväänä Nokialle, ja sieltä hoidettavaksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Olotila on korjautunut, mutta vaivoja riittää edelleen.