Ikääntyneet diabeetikot kärsivät todennäköisemmin fyysisistä vammoista kuin terveet

Syyt ovat edelleen epäselviä, mutta vammoja voivat aiheuttaa krooninen lihastulehdus ja diabetekseen liittyvät komplikaatiot, ilmenee australialaisesta selvityksestä.

Ulkomaat

Ikääntyneillä diabeetikoilla on 50-80 prosenttia todennäköisemmin jokin fyysinen vamma kuin ei-diabeetikoilla, ilmenee keskiviikkona julkaistusta selvityksestä.

Australialaisen Baker IDI sydän- ja diabetesinstituutin tutkijat kävivät läpi yli 3 200 tutkimusta, joissa kartoitettiin diabeteksen ja vammojen yhteyttä. Tutkijat keskittyivät 26 tutkimukseen, joissa valtaosa tutkituista oli yli 65-vuotiaita.

Vammaksi määriteltiin joko rajoittunut liikuntakyky tai huonompi kyky suorittaa päivittäisiä toimia, kuten peseytymistä, syömistä, puhelimen käyttöä ja kaupassa käyntiä.

Johtava tutkija Anna Peeters sanoi, että diabeteksen ja erilaisten vammojen yhteys on tiedetty pitkään, mutta aiemmin sitä ei ole tutkittu näin tarkasti. Syyt vammoihin jäävät Peetersin mukaan mysteeriksi.

- On mahdollista, että diabeetikoiden korkea veren glukoosipitoisuus saattaa johtaa krooniseen lihastulehdukseen, joka lopulta johtaa fyysiseen vammautumiseen. Jotkut tutkimukset osoittavat, että diabetes on yhdistetty nopeaan ja pahenevaan lihaskatoon, Peeters sanoi.

Myös diabetekseen liittyvät komplikaatiot, kuten sydänsairaudet, aivohalvaukset ja munuaissairaudet voivat aiheuttaa vammoja.

YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan 347 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa sairastaa diabetesta. 90 prosentilla on kakkostyypin diabetes, jota aiheuttaa muun muassa ylipaino.

Alkuperäinen artikkeli The Lancet Diabetes and Endocrinology -aikakauslehdessä (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP