1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Temppeliherrojen huumekartelli rajussa taistelussa poliiseja vastaan Meksikossa

Michoácanin osavaltiossa väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet huumejengien ja poliisin välillä. Yli 20 kuoli tiistain aikana.

Huumejengien ja poliisin yhteydenotossa kuolleen viranomaisen ruumis kuljetettiin pois rikospaikalta lähellä Arteagin kaupunkia 23. heinäkuuta. Kuva: Str / EPA

Meksikossa Michoácanin osavaltiossa yli 20 ihmistä on kuollut huumekartellin ja viranomaisten välisissä taisteluissa. Aseistautuneet miehet katkaisivat teitä eri puolilla osavaltiota ja väijyttivät poliiseja kuudessa eri paikassa tiistain aikana. Sisäministeriön mukaan ainakin 20 huumekartellin jäsentä ja kaksi poliisia kuoli, lisäksi 15 poliisia haavoittui taisteluissa.

Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Michoácanin osavaltiossa, kun Temppeliherrat-niminen huumekartelli ja osavaltion poliisit ovat ottaneet yhteen yhä rajummin. Ainakin neljä poliisia on kuollut sitten viime torstain.

Paikalliset asukkaat ovat kyllästyneet huumejengien väkivaltaisuuksiin ja sieppauksiin ja perustaneet erityisiä kodinturvajoukkoja. Maanantaina viisi ihmistä kuoli, kun asemiehet tulittivat Los Reyesin kaupungin keskustaan kokoontunutta kodinturvajoukkoa. Noin 300 naamioitunutta ja samanlaisiin vaatteisiin pukeutunutta ihmistä kokoontui keskusaukiolle, mutta minuutteja myöhemmin huumejengin asemiehet saapuivat paikalle. Tulituksessa kuoli kolme kodinturvajoukkojen jäsentä, poliisi ja sivullinen ohikulkija.

Tiistaina Chihuahuan osavaltiossa puolestaan löytyi kuuden ihmisen ruumiit. Useita koteja ja autoja oli myös sytytetty tuleen.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto on pyrkinyt kitkemään huumejengien väkivaltaisuuksia. Tilastojen mukaan murhien määrä on laskenut hienoisesti joulukuusta, jolloin hän astui virkaan.