1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Urheiluliitto seisoo yhä Pitkämäelle antamansa näyttölupauksen takana

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen mukaan Urheiluliiton Tero Pitkämäelle antama lupaus lisäajasta näyttöihin on edelleen voimassa. Kemppaisen mukaan Pitkämäen taustajoukot ovat tulkinneet valintajärjestelmän mahdollisen riitauttamisen kuitenkin niin, että Pitkämäki heittää näyttönsä jo viikonloppuna Kalevan Kisoissa.

urheilu
Tero Pitkämäki.
YLE

Pitkämäen osallistumisesta Kalevan Kisoihin tiedotettiin yllättäen myöhään tiistai-iltana. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen pitää uutista osallistumisesta sinänsä hyvänä asiana.

– Käsitykseni on se, että Pitkämäki on kilpailukykyinen ja hyvässä kunnossa, että tämä on siinä mielessä hyvä uutinen. Tulkintani on kuitenkin edelleen se, että valintajärjestelmä on tehty jo monta kuukautta sitten, mutta annoimme Pitkämäelle sunnuntaina näyttöluvan Kuortaneelle 3. elokuuta. Käsitykseni mukaan Kuortaneen näyttölupa on edelleen voimassa, Kemppainen toteaa.

Valintakriteereihin voi soveltaa maalaisjärkeä

Jorma Kemppaisen mukaan valintajärjestelmää voidaan tarkastella myös maalaisjärjellä erityisesti Tero Pitkämäen tilanteessa. Kemppainen hyväksyy Pitkämäen taustajoukkojen ratkaisun. Kemppaisen mukaan myös riitauttamista pelätään joskus turhaan.

– Oikeusturvalautakunta nähdään usein sellaisena peikkona, joka vain ratkoo riitoja. Joskus on kuitenkin hyvä, että uusiin ennakkotapauksiin haetaan ratkaisuja tällaisten tilanteiden kautta, mikä Pitkämäen kohdalla on nyt käynyt. En kuitenkaan vetoa tässä vaiheessa sen suhteen, heittääkö Pitkämäki nyt vai Kuortaneella.

Hallittuja riskejä

Jorma Kemppaisen käsityksen mukaan kylkioperaatiosta toipumisen aikana heittäminen on hallittu riski.

– Pitkämäellä on taustalla kovat huoltojoukot, joten uskon, että nämä asiat osataan ottaa huomioon hyvin. Operaatiosta on kuitenkin jo puolitoista kuukautta, vaikka lääketieteelliset asiat ovatkin aina vaikeita. Käsitykseni mukaan Pitkämäki on kuitenkin pystynyt heittämään täysipainoisesti, Kemppainen sanoo.

Pitkämäen taustajoukot perustelevat Pitkämäen osallistumista oikeusturvalla

Tero Pitkämäen taustajoukkojen tiistai-iltana lähettämässä tiedotteessa todettiin Pitkämäen osallistuvan Kalevan Kisoihin.

– Tero Pitkämäen on terveysriskin uhallakin pakko kilpailla viikonlopun Kalevan Kisoissa Vaasassa, mikäli hän haluaa taistella Moskovan MM-kisojen edustuspaikasta. Suomen Urheiluliiton keväällä julkaistu MM-valintoja koskeva kriteeristö on laadittu siten, että näyttö pitää antaa 27.6. - Kalevan Kisat.

Tiedotteessa todetaan, että urheiluliiton lupaama näyttö Kuortaneella ei olisi juridisesti pitävä, jos joku tekisi valituksen oikeusturvalautakuntaan.

– Vuoden 2011 oikeusturvakäsittelyä ei haluta uusia missään tapauksessa, toteaa Tero Pitkämäen manageri tiedotteessaan.

Keihään karsinnat käydään Kalevan Kisoissa lauantaina 27.7. ja finaali 28.7. Vaasassa.

Lue seuraavaksi