Suomalaista raviosaamista yritetään viedä Pietarin seudulle

Tarkoituksena on elvyttää venäläistä raviurheilua ja avata ensimmäinen ravirata. Raviperinne katkesi Pietarin seudulla toisen maailmansodan jälkeen.

urheilu
Raviurheilu
Jarno Ranta / Yle

Lappeenrannan Raviratayhtiö pyrkii viemään raviosaamista Pietarin seudulle. Yhteistyötä on puuhattu jo useampia vuosia.

- Suurin ongelma Suomesta katsottuna on se, että lähin toimiva ravirata on Moskovassa. Aiemmin Pietarissa oli neljä ravirataa, mutta niistä viimeinen suljettiin toisen maailmansodan jälkeen. Ravi- ja hevosperinne katkesi sen myötä Luoteis-Venäjällä, kertoo Lappeen raviradan hallituksen puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen.

Pietarissa on innokas ravimies joka järjestää vuosittain kotinsa lähellä Kolpinossa olevalla pellolla ravikilpailut.

Jyrki Jauhiainen

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen on ollut useita hankkeita saada ravirata Pietariin mutta toistaiseksi ne ovat kaatuneet.

Potentiaalinen pohja olemassa

Pietarissa harrastetaan raviurheilua, vaikka aivan perinteistä rataa ei olekaan.

- Pietarissa on innokas ravimies joka järjestää vuosittain kotinsa lähellä Kolpinossa olevalla pellolla ravikilpailut. Reilu viikko sitten ajetuissa raveissa oli seitsemän kärrylähtöä ja kaksi ratsastuslähtöä. Yleisöä oli paikalla noin 3 000, kertoo Jauhianen.

Jauhianen uskoo, että raviurheilu saadaan Pietarin seudulla elvytettyä.

- Ravit olivat tsaarin ja myös Neuvostoliiton aikaan suosittuja. Meillä on paljon tarjota ravikilpailussa sellaisia elementtejä, mistä venäläiset pitävät. Uskon, että se palautuu, mutta töitä pitää tehdä.

Jauhiainen kertoo potentiaalin löytyvän miljoonista Suomessa vierailevista venäläisturisteista, joista osa käy tutustumassa suomalaisen ravikulttuuriin.

- Sitä kautta saadaan innostettua venäläiset panostamaan raviurheiluun myös Venäjällä. Se avaa valtavia mahdollisuuksia suomalaisille hevoskasvattajille ja varustevalmistajille.

Toto vahvaksi myös Venäjällä

80 prosenttia suomalaisen raviurheilun rahoituksesta tulee totalisaattorijärjestelmästä, eli Totosta. Venäjällä pelataan muutamalla radalla Totoa, mutta vain paikanpäällä, ei radan ulkopuolella tai internetissä.

- Puolet Toton vaihdosta tulee Suomessa internetissä. Se on suuri ongelma ja alkuun venäläisen raviradan tulojen pitää perustua muuhun kuin Totalisaattoriin, Jauhianen sanoo.

Venäläiset raviradat keräävät tuloja muun muassa ratsastustunneilla. Suomessa hyvin toimivat järjestelmät pyritään ajan mittaan viemään myös Venäjän raviradoille.

- Meillä on erittäin hyvä Heppa-järjestelmä, jossa ovat kaikki kilpailutiedot. Samoin meillä on hyvin toimiva totalisaattorijärjestelmä, kertoo Jauhiainen.