Talouskriisi ei lisännyt kotimaan matkailua - ulkomaille kyllä

Taloustilannetta enemmän suomalaisten matkusteluun vaikuttavat säät. Mutta satoi tai paistoi, suomalaiset suuntaavat Viroon lisääntyvässä määrin.

Kotimaa
Ruuhkaa lentoasemalla.
Jarno Virtanen / Yle

Useita vuosia jatkunut heikko taloustilanne on vaikuttanut suomalaisten matkailuun, mutta se ei ole vähentänyt sitä. Kotimaan matkailun kasvua povanneet ennusteet eivät ole toteutuneet, mutta ulkomaan matkailu on lisääntynyt, etenkin Viroon.

Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén arvelee matkustamisen kuuluvan suomalaisten elämään niin oleellisesti, ettei siitä tingitä. Taloustilannetta selkeämmin suomalaisten matkusteluun vaikuttavat säätilat ja maailman tapahtumat, kuten esimerkiksi arabikevät.

Samaa mieltä ovat Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut -järjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

- Lämmin sää lisää kotimaassa matkailua, Lappi toteaa.

Kotimaan matkailu alkuvuonna nousussa

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 suomalaiset tekivät reilut 27,1 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa kotimaassa. Määrä nousi vuoteen 2011 mennessä 31,2 miljoonaan matkaan. Viime vuonna kotimaan matkailu putosi kuitenkin vajaaseen 26,8 miljoonaan kertaan.

Lappi uskoo, että kotimaan matkailun laskussa merkittävä rooli on etelänaapurilla Virolla.

- Viroon on halpa ja helppo päästä ja sen hintataso on erittäin alhainen verrattuna Suomeen. Kotimaan matkailu valuu Viroon, Lappi toteaa.

MaRan tilastojen perusteella vuodesta 2007 vuoteen 2012 suomalaisten matkat Viroon ovat lisääntyneet 56 prosenttia.

Kotimaan matkailun luvut osoittavat kuitenkin elpymisen merkkejä. Tämän vuoden tammi-huhtikuussa kotimaan matkailu kasvoi 5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Nykyisellä tahdilla päästään koko vuoden aikana 29,5 miljoonaa matkaa.

Suurin osa suomalaisten kotimaan matkailusta suuntautuu kesämökeille ja tuttavien luona vierailuihin. Lapin mukaan viime syksystä asti hotelliyöpymiset ovat vähentyneet.

Kotimaan matkailumäärien noustessa ja laskiessa suomalaisten ulkomaille tekemien matkojen määrät ovat nousseet tasaisesti heikosta taloustilanteesta huolimatta. Vuonna 2008 suomalaiset tekivät vapaa-ajan matkoja ulkomaille reilut 3,3 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna määrä oli jo reilut 5,8 miljoonaa matkaa ja tämän vuoden alussa määrä on kasvanut 2 prosentilla edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Suomi on kallis matkailumaa

Merkittävin syy Viron houkuttelevuuteen on maan hintataso, joka on monessa suhteessa Suomen tasoa alhaisempi. Lapin mukaan Viron kevyempi verotus, alemmat palkat ja halvemmat hinnat tekevät kilpailutilanteesta erittäin vaikean kotimaan matkailun näkökulmasta.

- Alkoholin hinta on ihan toisella tasolla kuin Suomessa ja alkoholihan toimii katalyyttina. Sieltä tuodaan isoja määriä alkoholia, Lappi sanoo.

Ulkomaalaisten matkailijoiden osalta Suomen hintataso ei nouse ongelmaksi. Matkailun edistämiskesuksen ylijohtaja Jaakko Lehtonen ei usko hintatason vaikuttavan matkailijoiden määrään, vaikka Suomi ei olekaan halpa matkailumaa.

Lehtonen toteaa Suomen olevan hyvin toimeentulevan ulkomaalaisen matkakohde. Erittäin rikkaat turistit menevät suuriin metropoleihin, joiden kanssa Suomi ei pysty kilpailemaan.

- Olemme ylempää keskisarjaa, Lehtonen toteaa.