Rakkaus jazziin kuljetti suomalaispasunistin New Orleansin mestareiden seuraan

Jazzmuusikko Katja Toivola on ensimmäinen nainen, joka on päässyt soittamaan vakituisesti New Orleansin kuuluisassa Preservation Hallissa. Toivola lähti jazzin perässä New Orleansiin parikymppisenä ja keikkailee Suomessa enää lähinnä kesäisin.

kulttuuri
Pasunisti Katja Toivola soittaa Aira Vehaskarin ohjaamassa dokumentissa "Pasuunarakkautta".
Pasunisti Katja Toivola soittaa Aira Vehaskarin ohjaamassa dokumentissa "Pasuunarakkautta".Yle

Parikymmentä vuotta sitten Katja Toivolan äiti vei tyttärensä Classic Jazz -festivaaleille. Tyttö hurahti jazziin ja muutamia vuosia myöhemmin lähti etsimään aitoa jazzia New Orleansista. Nyt samainen tyttö on 37-vuotias pasunisti ja ensimmäinen nainen, joka on päässyt soittamaan vakituisesti New Orleansin kuuluisassa Preservation Hallissa.

Rakkaus jazziin oli aluksi vain kuuntelua, ei haaveilua muusikon urasta.

- Lukiossa kuuntelin välitunneilla walkmanistä perinteistä jazzia. Kylllähän siinä muut nauroivat, olihan se aika erikoista siinä iässä, Katja Toivola naureskelee.

Jazzfanitus kasvoi ja ensimmäisen kerran Toivola matkusti New Orleansiin 19-vuotiaana.

- Minusta se musiikki oli vaan niin tajuttoman hienoa. Se koko muusikkoyhteisö siellä on niin vastaanottavainen. Kun tunnet yhden niin tunnet äkkiä monta.

Pasuuna olalla klubilta klubille

New Orleansissa Toivolan soittoura lähti jammailusta.

- Jammailukulttuuri New Orleansissa on aivan erilainen kuin Suomessa. Kun keikoilla muusikot näkevät, että sinulla on mukana instrumentti, pääset yleensä mukaan soittamaan ainakin yhteen biisiin. Jos olet aivan surkea, se jää siihen. Mutta jos osaat soittaa, saat jatkaa lavalla mukana.

Tällä tavalla Katja Toivola oppi pasunistiksi: muiden muusikoiden mukana, mestareiden seurassa.

- Minä vaan kantelin sitä pasuunaa mukanani ja pääsin sitten jammailemaan.

Muutaman matkan jälkeen löytyi jazzrakkauden lisäksi myös rakkaus, Toivolan nykyinen aviomies trumpetisti Leroy Jones. Pari keikkailee kesäisin myös Suomessa. Tänä vuonna he esiintyivät Spirit of New Orleans -yhtyeineen muun muassa Imatra Big Band -festivaalailla heinäkuussa.

Ensimmäinen nainen mestareiden klubilla

Jammailu muuttui lopulta muusikon uraksi. Katja Toivola soittaa nykyisin Suomessa toimivan Spirit of New Orleansin lisäksi arvostetussa Preservation Hallissa New Orleansissa joka perjantai. Vakipaikka perjantain bändissä lähti tuurauskeikasta.

- Minulle soitettiin, että meiltä puuttuu tällä kertaa pasunisti. Sitten se vaan kääntykin niin, että se perjantain pasuunatuoli on minun.

Naissoittajaa ei Preservation Hallissa ole ennen nähty. Puhallinsoittimet ovat muutenkin harvinaisia naismuusikoiden keskuudessa.

- Kyllä ehkä neljä, viisi naispasunistia tiedän, kun nyt mietin. Yksi Australiassa, yksi Ruotsissa... En toisaalta tiedä, miksi. Yleensähän tytöt laulavat, soittavat pianoa tai ehkä huilua.

Vuonna 1961 perustetussa Preservation Hallissa ovat 50 vuoden aikana soittaneet kaikki New Orleansin jazzin huiput.

Keikkapaikalle on yhä joka päivä tuntien jono.

- Ei äänentoistoa, ei ilmastointia, ei baaria, ei vessaa. Siellä ei ole mitään muuta kuin musiikkia, kuvailee Katja Toivola.

Hirmumyrsky Katrina osoitti New Orleansin katoavaisuuden

Katja Toivola muutti pysyvästi New Orleansiin vuonna 2004, mutta mietteissä oli vielä mahdollisuus palata Suomeenkin. Sitten hirmumyrsky Katrina ja sen aiheuttamat tulvat osoittivat, miten katoavaista uuden kotikaupungin kulttuuri voi olla.

Toivolan koti tulvi, moni muusikko menetti instrumenttinsa, keikkapaikat sulkeutuivat, kaupunki autioitui. Mutta hiljalleen kaupunki on noussut ja turistit palanneet.

- Kun tulvat tulivat ja 80 prosenttia koko kaupungista oli veden alla, apua ei saatu mistään. Silloin ajattelimme, että onkohan tulevaisuutta ollenkaan. Silloin minulle selvisi, että New Orleans on paikka, jossa haluan asua, ainakin kun se vielä on olemassa, kertoo Toivola.