Vanha Porvoo pelkää sähköbussin aiheuttamaa tärinää

Kolme viikkoa kokeilumielessä Porvoossa kulkenut sähköbussi toimi moitteettomasti. Osaa vanhankaupungin asukkaista bussin aiheuttama liikenne tosin arveluttaa.

Kotimaa
Porvoon sähköbussi
Raili Heiskanen / Posintra Oy

Viime viikolla loppunut sähköbussikokeilu jätti positiivisen jäljen Porvooseen. Kolme viikkoa Porvoossa ajellut testibussi toimi moitteetta ja sai etupäässä hyvää palautetta, kertoo Projektipäällikkö Raila Heiskanen kehitysyhtiö Posintrasta

- Moni on sanonut, että paras idea Porvoon kaupungilta pitkään aikaan ja myös sitä, että tähän asti on ratsastettu vain Vanhalla Porvoolla. Bussinkuljettajan mukaan palaute on ollut pelkästään positiivista.

Ainoastaan Vanhan Porvoon asukkaat pelkäsivät raskaan bussin tärisyttävän liikaa vanhojen rakennusten perustuksia.

- Se ei ole kuitenkaan kaikkien asukkaiden ääni. Olen saanut hyvää palautetta heiltäkin, jotka ovat asuneet aivan bussireitin varrella eikä se ole heitä häirinnyt.

Turistibussista pysyvämpään ajoon?

Bussi liikennöi poikkeuksellisella reitillä, jossa normaalit kaupunkilinjat eivät kulje. Bussi kierteli esimerkiksi turisteille suunnattujen vanhankaupungin, empire-Porvoon ja Taidetehtaan kulmilla.

Heiskanen näkee, että sähköbusseilla voisi olla tulevaisuutta Porvoossa.

- Bussi toimi hyvin ja sen lataus onnistui oikein hyvin. Ei tullut ollenkaan sellaisia katkoja, että matjustajien olisi tarvinnut lähteä pois kyydistä. Mekaanikkohan oli Veolialla koko ajan valmiudessa, mutta häntä ei nyt ymmärtääkseni tarvittu.

Heiskasen mukaan sähköbusseja soisi näkevän Porvoossa jatkossakin, mutta tulevaisuus on vielä auki.

- Ehkä tässä oli sellainen toivonpilkahdus ja mietintämyssyyn jäi, että voisko näitä sähköbusseja kilpailuttaa tänne sisäiseen liikenteeseen. Toivottavasti kaupunki saa tästä ajatuksia korvantaakse, kun Porvoo kuitenkin haluaa olla vähäpäästöinen kaupunki. Nythän tämä oli kaupungin tarjoama kokeilu, mutta kaikkein hienointa olisi, että tästä tulisi bisnestä jollekin.

Heiskanen ei kuitenkaan usko sähköbussien tuloon aivan lähivuosina, vaikka palaute asukkailta on ollut pääosin myönteistä, sillä bussien saaminen liikenteeseen edellyttää kilpailutusta ja sääntöjen selkiyttämistä.