Kumparemaajoukkue vesihyppää Lapin kesässä

Kuukausi sitten avattu Kemijärven vesihyppyri on käytössä päivittäin, Avalance Ski Clubin puheenjohtaja Pasi Vierelä kertoo. Kemijärvellä temppuja harjoittelevat paitsi paikalliset junnut myös kumparemaajoukkue ja ski slopestyle laskijat. Moni Pöyliöjärveen leiskauttanut on äitynyt kehumaan vesihyppyriä Suomen parhaaksi.

urheilu
Ski slopestyle-laskija Joona Kangas treenaa Kemijärvellä toista maajoukkuekauttaan varten. 16-vuotias kittiläläinen laskee C-maajoukkueessa.
Ski slopestyle-laskija Joona Kangas treenaa Kemijärvellä toista maajoukkuekauttaan varten. 16-vuotias kittiläläinen laskee C-maajoukkueessa.
12-vuotias kemijärveläinen Severi Vierelä ilmalennossa.
Vesihyppyri

Suomessa on Kemijärven hyppyrin lisäksi kaksi vesihyppyriä, Nurmeksessa ja Jyväskylän Laajavuoressa. 25-vuotias kumparelaskija Harri Kyllönen on hypännyt niistä yhteensä satoja kertoja. Kyllösen mukaan Kemijärven hyppyrin nopea nokka vaatii hieman totuttelua.

- Ne on kaikki hyvin erilaisia. Nurmes on ehkä kaikkein rauhallisin ja Laajavuoressa on kaikista liukkain matto. Tässä Kemijärven hyppyrissä taas on enemmän kumparenokan tyyppinen profiili, kemijärveläinen Kyllönen analysoi.

Tässä vesihyppyrissä matto on sen verran hyvä, että siinä pystyy jopa kanttaamaan.

Ski slopestyle-laskija Joona Kangas

Kemijärven hyppytornin korkein lähtöpaikka on 14 metriä vedenpinnasta. Pienemmän hyppyrin nokka on kolme ja isomman hyppyrin nokka 4,5 metriä vedenpinnasta. Korkeimmillaan laskija voi hypätessään tulla lähes kymmenestä metristä alas veteen. Pääasiassa ski slopestylea laskeva 16-vuotias leviläinen Joona Kangas pitää Kemijärven hyppyriä parhaana, mistä hän on laskenut.

- Tässä vesihyppyrissä matto on sen verran hyvä, että siinä pystyy jopa kanttaamaan, joten se vastaa melkein lunta, C-maajoukkueessa laskeva Kangas sanoo.

Kesän hyppytreenit ylläpitävät laskutuntumaa

Kesän vesihypyt ovat laskijoille tärkeää treeniä tulevaa talvea varten. Vaikka vastus on useista metreistä alas tultaessa kova, veteen on turvallista harjoitella uusia temppuja. Vaikkakin suksia hajoaa joillakin laskijoilla pahimmillaan useat pari kesässä, kumparelaskija Harri Kyllönen sanoo.

- Kyllä se on erittäin tärkeää, että pystyy pitämään tuntuman hyppäämiseen ja saa kehiteltyä turvallisesti uusia hyppyjä. Tässä pystyy välttämään aika monet vammat, kun harjoittelee veteen, Eurooppa cuppia kiertävä Kyllönen kertoo.

Kemijärveläisen Avalance Ski Clubin puheenjohtaja Pasi Vierelä uskoo, että vesihyppyrin suosio pysyy.

Veteen harjoitellessa pystyy välttämään monet vammat.

Kumparelaskija Harri Kyllönen

- Kumparemaajoukkue oli avajaisten aikaan viikon treenaamassa ja tulevat käsittääkseni elokuussa uudestaan. Kun koulut alkavat, Kuusamon alppikoulun slopestyleporukka kulkee täällä harjoittelemassa, Vierelä kertoo.