1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulli voimaton Viron viinarallin edessä – "tietyt naamat tulevat tutuiksi"

Suurimmat viinalastit menevät yleensä maakuntiin. Pääkaupunkilaiset pärjäävät usein yhdellä kärryllä, sanoo tulliylitarkastaja.

Kuva: Yle

Mies on käynyt pakettiautollaan viisi kertaa Virossa kuluvan vuoden aikana hakemassa täyden viinalastin. Kiinnostaako tämä Tullia?

- Mahdollisesti. Kyllä meidän tarkastusporukka oppii tuntemaan naamat aika nopeastikin, sanoo Helsingin tullin tulliylitarkastaja Petri Erkkilä.

Hänen mukaansa mitään rajaa alkoholin tuontiin ei ole suoraan määritelty, mutta jos tuo joka viikko 100 - 200 litraa votkaa tai 500 litraa lonkeroa, niin jo maalaisjärki kertoo sen, ettei se omaan käyttöön voi mennä.

- Esimerkiksi ennen juhannusta teimme kohdistetun iskun kolmeen laivaan. Kolmen tunnin aikana tuotiin noin 80 000 litraa alkoholia Suomeen, kertoo Erkkilä.

Alkoholin tuontia ei seurata järjestelmällisesti

Tullin arvioiden mukaan alkoholin tuonti Virosta Suomeen käy kiivaana, ja viime vuosiin verrattuna tuonti on huomattavasti lisääntynyt. Tulliylitarkastaja Erkkilä uskoo, että laantumisen merkkejä ei ole näkyvissä, koska veroero on suuri Suomen ja Viron välillä.

Tullilla ei ole olemassa järjestelmällistä seurantaa runsaasti Virosta alkoholia tuovista henkilöistä. Tulli kiinnittää huomiota samalla tavalla niin ilman autoa kuin auton kanssa alkoholia rahtaaviin henkilöihin.

Viinarallin valvonta ei kuitenkaan ole valvonnan ykkösprioriteetti, vaan se on tehtävä muiden joukossa.

- Aina kun tarkastamme jonkun, teemme tarkastuslomakkeen. Jos sama henkilö tulee viikon tai parin päästä uudelleen, tullimiehet voivat katsoa muistiinpanoistaan, että henkilö on juuri käynyt Virossa. Tästä voi seurata alkoholijuomien haltuunotto ja sitten selvitetään valmisteveroasioita, tulliylitarkastaja Petri Erkkilä kertoo.

Resurssit eivät riitä kattavaan valvontaan

Vaikka Helsinki on Viron ja Suomen välisen viinarallin pääteasema, isot lastit eivät yleensä jää Kehä III:n sisäpuolelle.

- Kyllähän se on nähtävissä, että nämä isot alkoholilastit menevät maakuntiin. Pääkaupunkiseutulaiset eivät tuo isoja eriä, vaan se on muutama olutlaatikko tai paljon sitten mahtuu kärryihin, Erkkilä toteaa.

Helsingin tullilla on seurattavanaan neljä satamaa. Valvontaa vaikeuttaa resurssipula, jonka kanssa Tulli joutuu kamppailemaan.

- Se näkyy siinä, että meillä ei ole laittaa ihmisiä satamien valvontalinjoille tekemään tarkastuksia ja havaintoja. Jos meillä on pääkaupunkiseudulla töissä neljä henkilöä, niin he eivät ehdi tarkkailemaan neljää satamaa, Erkkilä valottaa.

Tullin mukaan resurssipulaan ei ole luvassa helpotusta.