YK:n kemiallisten aseiden tarkastajat saapuivat Damaskokseen

Tarkastajat tutkivat, onko Syyrian sisällissodassa tehty kemiallisia iskuja.

Ulkomaat
Voimakkaan räjähdyksen aiheuttamia tuhoja.
Voimakkaan räjähdyksen aiheuttamia tuhoja Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa 21. helmikuuta. EPA / SANA

Kaksi YK:n asetarkastajaa saapui keskiviikkona Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen. Tarkastajien tehtävä on tutkia väitteitä, joiden mukaan Syyrian sisällissodassa on käytetty kemiallisia aseita.

Ruotsalainen asetutkija Åke Sellström ja YK:n aseriisunta-asiantuntija Angela Kane saapuivat keskiviikkona damaskoslaiseen hotelliin. Tällä viikolla heidän tavoitteensa on sopia tutkimusten aloittamisesta Syyrian hallinnon kanssa.

Toistaiseksi YK:n tutkijoita ei ole päästetty muualle kuin Aleppon Khan al-Assadiin, jossa kapinalliset Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon mukaan käyttivät kemiallisia aseita maaliskuussa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut, että tutkijaryhmä päästetään myös ainakin Homsin kaupunkiin, jonne hallituksen joukkojen väitetään tehneen kemiallisen iskun viime joulukuussa.

Syyrian vallanpitäjät ja heitä vastustavat kapinalliset ovat syyttäneet toisiaan kemiallisten aseiden käytöstä konfliktissa, jossa on kuollut yli sata tuhatta ihmistä. Kumpikin osapuoli on kiistänyt kemiallisten aseiden käytön.

Muita ruotsalaisen Sellströmin johtaman tutkijaryhmän jäseniä ei ole vielä päästetty maahan.

Lähteet: AFP, Reuters