1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhlava ruoka maistuu myös lapselle

Hippaloiden teemaksi valikoitui tällä kertaa ruoka, jota tarjoillaan muun muassa saduilla höystettynä. Lasten festivaalin MakuSeikkailuun sukelletaan Nalle Puhin ja hänen ystäviensä matkassa. Juhlaruokia pöytään taikoo Pirjo Päivärinta, jonka menuu saa veden aikuisenkin kielelle.

Hippa
Pirjo Päivärinta keittiössä kattilan ääressä.
Eveliina Niskanen / Yle

Juureskeittoa, omena- ja mesimarjahunajaa, Vanajaveden haukea, nokkosperunapyrettä, mustaherukkahilloketta.

Muun muassa tällaisia herkkuja on tarjolla Hippaloiden satulounailla, joita nautitaan Raatihuoneella torstaina, perjantaina ja lauantaina. Mahtavatko herkut maistua lapsille?

Satulounaan emäntä ja pääkokki Pirjo Päivärinta uskoo, että maistuu ja muistuttaa, että lasten makuaistia ei pidä aliarvioida.

- Minusta on tärkeätä, että lapsille tarjoillaan samaa ruokaa kuin aikuisille ja katetaan samalla tavalla, etenkin kun on juhlan aika. Tällä tavalla lapset kokevat itsensä tärkeiksi ja samanarvoisiksi aikuisten kanssa.

Ympäristöllä ja kattauksella on juhlaruokailussa suuri merkitys myös lapselle.

Jo kymmenen vuotta sitten, kun Hippaloiden ensimmäiset satulounaat järjestettiin, todettiin, että kokonaisvaltainen ravintolakokemus on lapselle tärkeä. Se, että nautitaan yhdessä mukavasta tunnelmasta ja hyvästä ruuasta.

- Tällaisesta jää hyvä muisto ja myös makuaisti kehittyy. Näitä oppeja voi sitten vanhempana hyödyntää.

Kalapuikko kuuluu arkeen

Ruuan muodolla on merkitystä. Pirjo Päivärinta uskoo, että hienosti esille laitettu ruoka houkuttaa maistamaan uusiakin makuja.

Kalapuikko sopii arkeen, mutta juhlahetkenä ihan oikea kala lisää juhlantuntua. Muoto inspiroi maistamaan ja kokeilemaan uutta. Myös ruuan alkuperä tulee näin tutuksi.

Hippaloiden satulounailla ruoka tulee läheltä,kun tarjoilla on lähiruokaa.

- Osa ruuasta tulee minun omasta puutarhastani, kuten nokkoset ja mustaviinimarjat. Kalat, mansikat ja juurekset tulevat lähialueen tuottajilta.

Satulounaat olivat edellisen kerran Hippaloiden ohjelmassa kymmenisen vuotta sitten. Silloin saatu palaute kannustaa Pirjo Päivärintaa edelleen.

- Ruokailun jälkeen eräs pikkupoika pyysi äitiään kertomaan minulle, että hänellä on minulle kerrottavaa. Kun menin pojan luokse, hän huokaisi minulle että ei ole koskaan saanut näin hyvää ruokaa! Se oli mahtava palaute!

Hippalot järjestetään 25.-28.7.2013 Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Lue seuraavaksi