Keltanokka ja konkari Kalevan kisoihin

Ensimmäistä kertaa kisoihin osallistuva Matleena Kuure arvioi, että pääsy pituushypyn finaaliin edellyttää oman ennätyksen hyppäämistä. Viime vuoden kisoista mitalin napanneen Antti Kokkosen niskaan on puolestaan ladattu ennakkosuosikin paineet 400 metrille.

urheilu
Matleena Kuure, Antti Kokkonen
Jari Vesa / Yle

Torstaina alkavissa Kalevan kisoissa nähdään kova merilappilainen edustus. Veitsiluodon Kisaveikoista suomenmestaruuksia 200 ja 400 metrin juoksuista lähtee tavoittelemaan Antti Kokkonen ja 5 000 metrin juoksussa Henri Vanha.

Naisia edustaa 100 metrin aitajuoksija Ida Aidanpää Aavasaksan Urheilijoista ja ensimmäistä kertaa Kalevan kisoihin osaa ottava pituushyppääjä Matleena Kuure. Kuure ylitti 570 sentin karsintarajan 11 sentillä.

- Pari vuotta tulosta on haettu ja nyt se tuli, nuori nainen toteaa tyytyväisenä.

Odotettavissa kovia tuloksia

Matleena Kuure tunnustaa, että torstaina alkavat kisat jännittävät.

- Yleensä en jännitä, mutta nyt odotan kisoja innolla. Mitä mie tiiän sieltä? Siellä tehdään paljon kovia tuloksia. Veikkaan, että naisten pituudessakin saa hypätä melkoisesti. Muissakin lajeissa tulostaso voi tänä vuonna aika lailla nousta.

Kyllä siellä saa ihan tosissaan kurvailla menemään, jos meinaa menestyä.

Antti Kokkonen

Kuure arvelee, että finaaliin pääsy voi olla siinä ja siinä. Loppukilpailuun pääsy vaatii häneltä oman henkilökohtaisen ennätyksen hyppäämistä karsinnassa eli 585 cm karsintarajan ylittämistä.

- Yli kuuden metrin hyppääjiä taitaa olla mukana kuusi. Se on aika raakaa, sillä finaaliin pääsee vain kahdeksan kilpailijaa, Kuure mainitsee.

Radalle ennakkosuosikki ja yllättäjä

Antti Kokkonen on jo konkari Kalevan kisoissa kävijä Matleenaan verrattuna. Viime kesänä kotiin tuomisina oli hopea 200 metrin juoksusta.

- Kyllä Kalevan kisat ovat henkilökohtaisesti taas tämänkin kesän kohokohta. Aina on ollut kovat kisat ja kyllä siellä saa ihan tosissaan kurvailla menemään, jos meinaa menestyä, Kokkonen sanoo.

Kokkonen juoksee kisoissa 200 ja 400 metriä. Hän arvelee, ettei ole vielä tällä hetkellä kirkkain mitalisuosikki 200 metrillä, mutta potentiaalinen yllättäjänimi kylläkin.

- 400 metrillä harteille yritetään tuoda jonkin verran ennakkosuosikin paineitakin, joita en kyllä aio ottaa kannettavaksi kovinkaan pahasti, mutta katsotaan, Kokkonen toteaa.

Valmistautuminen sujunut mallikkaasti

Kokkosen valmistautuminen kisoihin on sujunut hyvin, vaikka hän on periaatteessa kortteerannut viime ajat kolmessa kaupungissa, Oulussa, Kemissä ja Kajaanissa.

- Jokaisessa kaupungissa lajia on pystynyt hyvin harrastamaan. Diplomityön puitteissakin kisareissut on ollut mahdollista vaivatta järjestää.

400 metrin alkuerät juostaan perjantaina ja finaali lauantaina. 200 metrin alkuerät ovat vuorossa sunnuntaina. Pituuden karsinta käydään perjantaina ja finaali lauantaina.