1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi oikeudenkäynti Politkovskajan murhasta alkoi - lapset boikotoivat

Vuonna 2006 murhatun journalistin Anna Politkovskajan lapset boikotoivat oikeudenkäyntiä, koska heitä ei kuultu valamiesten valinnassa.

Ulkomaat
Anna Politkovskaja
Anna PolitkovskajaReuters

Moskovassa on alkanut oikeudenkäynti viittä journalisti Anna Politkovskajan murhasta syytettyä miestä vastaan. Vuonna 2006 murhatun Politikovskajan lapset ovat ilmoittaneet boikotoivansa oikeudenkäyntiä, koska heitä ei kuultu valamiesten valinnassa. Myös Politkovskajan lehti Novaja Gazeta suhtautuu kriittisesti oikeusprosessin kulkuun.

- Me haluamme oikeudenkäynnin emmekä lynkkausta. Emme epäile, etteivätkö kaikki syytettyjen penkillä istuvat miehet olisi osallisia tähän rikokseen. Mutta vastustamme oikeuden jakamista kuin se olisi jokin asvalttikone, Novaja Gazetan edustaja Nadezhda Prusenkova sanoi.

Politkovskajan lapset, Ilja ja Vera, julkaisivat Novaja Gazetassa kirjoituksen, jossa he kovin sanoin arvostelivat tuomioistuimen päätöstä valita valamiehet omaisia kuuntelematta.

- Olemme odottaneet lähes seitsemän vuotta, että tappajat päätyisivät syytettyjen penkille, mutta valtio ei jaksanut odottaa edes muutamaa päivää, Vera ja Ilja Politkovskaja kirjoittavat julkilausumassaan.

Jyrkkänä Kremlin kriitikkona tunnettu Politkovskaja ammuttiin lokakuussa 2006 hissiin asuintalonsa porraskäytävässä.

Syytettyinä murhasta on nyt neljä tshetsheenimiestä ja yksi entinen moskovalainen miliisi. Lom-Ali Gaitukajevin syytetään organisoineen murhan yhdessä kolmen veljeksen, Rustam, Ibragim ja Dzhabrail Mahmudovin sekä miliisikapteeni Sergei Hadzhikurbanovin kanssa. Rikostutkinnan mukaan Rustam Mahmudov ampui Politkovskajan. Epäillyt kiistävät syytteet.

Moskovalainen oikeus vapautti Ibragim ja Dzhabrail Mahmudovin ja Hadzhikurbanovin syytteistä vuonna 2009, mutta Venäjän korkein oikeus kumosi vapauttavat tuomiot ja palautti rikoksen tutkintaan.

Sittemmin viranomaiset vangitsivat Politkovskajan ampujaksi epäillyn Rustam Mahmudovin Tshetsheniassa vuonna 2011 ja lisäsivät syytettyjen listalle myös Lom-Ali Gaitukajevin.

Murhasta on tähän mennessä saatu tuomittua vasta entinen miliisiupseeri Dmitri Pavljutshenkov, joka sai viime vuonna 11 vuoden vankeustuomion osallisuudesta murhahankkeeseen. Hänen katsottiin selvittäneen Politkovskajan liikkeitä ja hankkineen aseen murhaa varten. Pavljutshenkov tuomittiin erikseen, koska hän oli suostunut auttamaan tutkintaa.

Edelleenkään ei ole tietoa siitä, kuka Anna Politkovskajan murhan tilasi.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi