Norjan kuningas kisaa purjehduksen MM-tittelistä Helsingin vesillä

R8-luokan veneiden MM-kisat alkavat Helsingissä viikonloppuna. Norjan kuningas Harald purjehtii kärkijoukoissa suvun vanhalla veneellä.

urheilu
R8-luokan purjevene merellä.
HSS Club

Tall Ship Racesin jättämää purjevenetyhjiötä ei tarvitse Helsingissä kauaa surra, sillä kaupungin edusta täyttyy jälleen loppuviikosta kymmenistä paateista.

Viikonloppuna alkavan r8-luokan veneiden MM-purjehdus tuo venekuntia Helsinkiin pitkin viikkoa, mukana on myös Norjan kuningas Harald omine veneineen. Hän saapui Helsinkiin jo viime viikolla ja on ottanut tuntumaa Helsingin merialueisiin tällä viikolla.

Viikonloppuna Helsingissä järjestetään harjoituskisat ja tositoimiin veneet pääsevät maanantaina. Viikon aikana käydään yhdeksän eri lähtöä ja maailmanmestari kruunataan lauantaina 3. elokuuta.

Nainen kipparina on harvinainen

Mukana Helsingfors Segelsällskapin isännöimässä kisassa on 27 venettä 11:stä eri maasta. Veneet ovat 13-15 metriin pitkiä vanhoja purjeveneitä.

Kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Julia Ormio kertoo, että yleensä voiton vie moderni eli 60-luvun jälkeen rakennettu vene.

Hän on itsekin mukana kisan toisena naiskipparina Lara-veneellään. Toinen naisjohtoinen venekunta tulee Japanista.

- Veneiden miehistö oli ennen 6+ yksi nainen. Nykyisin se yksikin nainen on usein korvattu miehellä. En tiedä miksi naisia on niin vähän, Ormio harmittelee.

Kuningas seilaa sukunsa veneellä

Yksi suurimmista suosikeista kisassa on jo kolme kertaa Sira-cupin voittanut kanadalainen Raven. Se voitti myös viime kesänä Englannissa käydyn MM-purjehduksen. Myös norjalaisilla on hyvät mahdollisuudet mestaruuteen, sillä kuninkaan lisäksi kisassa on kaksi muutakin norjalaisvenekuntaa.

Kuningas Harald purjehtii vuonna 1938 rakennetulla Sira-veneellä, josta myös Sira-cup on saanut nimensä. Cupin pokaalin lahjoitti aikoinaan Haraldin isä kuningas Olavi ja kilpavene on ollut kuningasperheen käytössä vuosikymmenet.