Laukaan vaaratilanne johti muutoksiin Pyhäsalmen kaivoksella

Kaivoksen jätehuoltosuunnitelmaan on tehty päivityksiä ja ohjeistuksia on parannettu. Pyhäsalmen kaivokselta Pohjois-Pohjanmaalta peräisin ollut kontti aiheutti aiemmin tässä kuussa vaaratilanteen Laukaan Forcitin räjähdetehtaalla.

Kotimaa
Pyhäsalmen kaivos
YLE / Timo Heikura

Pyhäsalmen kaivos on tehnyt toimintaansa useita muutoksia Laukaan räjähdetehtaalla tapahtuneen vaaratilanteen jälkeen. Vihtavuoren tehtaalla suuronnettomuusvaaran aiheuttanut jätekontti oli peräisin Pyhäjärvellä sijaitsevasta kaivoksesta.

Pyhäsalmen toimitusjohtaja Kimmo Luukkonen kertoo, että kaivoksen jätehuoltosuunnitelmaa on päivitetty osittain, ja lisäksi eri ohjeistuksia on parannettu. Luukkosen mukaan kaivokselta ei esimerkiksi enää toimiteta pois sellaista jätettä, mikä aiheutti Vihtavuoreen lähetetyn kontin vaarallisen kuumenemisen.

- Olemme varmistaneet, että meiltä ei lähde tuonkaltaisia jätteitä ulos kaivokselta enää ollenkaan. Herkistettyä emulsiojätettä ei tulla enää lapioimaan kontteihin, vaan se lapioidaan ämpäriin ja hävitetään paikan päällä muiden räjäytystemme yhteydessä.

Useat viranomaiset ovat käyneet tällä viikolla Pyhäsalmen kaivoksella keskustelemassa tapahtuneesta. Paikalla olivat onnettomuustutkintakeskuksen, turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sekä poliisin edustajat.

- Tapaaminen kesti viitisen tuntia. Kävimme tapahtumaketjun läpi ja tutustuimme kaivoksen tiloihin ja toimintaan. Seuraavaksi tulemme lähettämään viranomaisille tarvittavia kirjallisia dokumentteja, joihin he voivat tutustua ajan kanssa, Kimmo Luukkonen selventää.