1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Amerikkalaisbändiä asetellaan Metallican saappaisiin

Suomessakin suosittu Avenged Sevenfold on noussut hiljalleen stadionluokan bändiksi. Elokuussa julkaistavalla uudella albumilla yhtye kumartaa konkaribändien suuntaan.

Haastattelussa Avenged Sevenfold-yhtyeen laulaja M. Shadows (vas.) ja basisti Johnny Christ. Kuva: Yle

Kaliforniasta lähtöisin oleva Avenged Sevenfold on ollut kasassa jo 14 vuotta. Suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin ja albumilistan kärkeen yhtye on yltänyt Suomessa ja Yhdysvalloissa vasta viime vuosina.

- Suosiomme on kasvanut hiljalleen, joten se ei ole tullut yllätyksenä. Bändi on tietenkin erilainen, kun se esiintyi aluksi 300 ihmiselle ja yhtäkkiä 15 000 ihmiselle, sanoo laulaja M. Shadows.

Traagisilta tapahtumiltakaan bändi ei ole välttynyt. Yhtyeen rumpali kuoli äkillisesti vuonna 2009.

Avenged Sevenfoldista on sanottu, että se on tämän päivän Metallica.

- Se on suuri kunnia. Olemme päässeet kiertämään heidän kanssaan ja heistä on tullut ystäviämme. Se on ollut epätodellista. Vertaaminen niinkin mahtavaan bändiin on aina suuri kunnia, sanoo basisti Johnny Christ.

Fanit pitävät yhtyeen monipuolisesta musiikista

Kolme miljoonaa albumia myynyt Avenged Sevenfold oli viime kuussa tapaamassa fanejaan Helsingissä. Samalla markkinoitiin uutta Hail to the King -albumia, johon yhtye on ottanut vaikutteita vanhan liiton bändeiltä kuten Black Sabbathilta ja Led Zeppeliniltä.

- Albumi on vanhan liiton rockia. Vaikutteita on tullut Rolling Stonesilta, Led Zeppeliniltä, Black Sabbathilta ja AC/DC:ltä. Halusimme asettaa itsemme Metallican, Megadethin ja Anhtraxin kaltaisen 80- ja 90-lukujen bändien saappaisiin. Yritimme löytää, mitkä ovat olleet heidän vaikutteensa, kertoo laulaja M. Shadows.

Kristiina Olenius, Tiina Väisänen ja Heidi Kivelä ovat olleet yhtyeen faneja jo muutaman vuoden ajan.

- Yksikertaisesti näillä pojilla on mahtava kontakti faneihin ja sitten musiikki tietysti. Aina vaan paranee, hehkuttaa Heidi Kivelä.

- Musiikki on niin monipuolista, että sieltä löytyy kaikille varmasti jotain, sanoo puolestaan Kristiina Olenius.

Avenged Sevenfold -yhtyeen laulaja fanilaumansa ympäröimänä. Kuva: Yle

"Emme halua valtavirtabändiksi"

Vaikka yhtyeen tuotannosta löytyy myös perusrockia, he haluavat pysytellä vaihtoehtoyhtyeenä.

- Oli aika, kun metalli- ja rockmusiikki oli popmusiikkia. 80-luvulla ihmiset todella kuuntelivat metallia. Metallin ei tarvitse olla enää popmusiikkia ja sen on hyvä pysytellä vaihtoehtoisena. Meidän tavoitteenamme ei ole olla iso valtavirtabändi. Haluamme tehdä sellaista musiikkia, minkä parissa ihmiset ovat kasvaneet, sanoo laulaja M. Shadows.

Bändi lähtee myös kiertueelle uuden albumin julkaisemisen jälkeen. Yhtye nähdään Helsinki Areenassa marraskuussa.

- Luvassa on aikasempia kiertueita isompi show. Pyroja on huomattavasti enemmän, kertoo Johnny Christ.

- Olemme oppineet esimerkiksi Iron Maidenilta, että hyvä show on musiikin lisäksi myös hyvää viihdettä, lisää M. Shadows.