1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vanhat silmät eivät kestä aurinkoa

Kirkas valo vahingoittaa iäkkäiden ihmisten silmiä ja altistaa silmäsairauksien etenemiselle. Siksi vanhuksilla olisi hyvä olla kesäkirkkailla ulkoillessa aurinkolasit. Hämeenlinnalainen yrittäjä lahjoitti kaupungin vanhusten keskukselle sen kaipaamia silmien suojia.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Samalla tavalla kuin lasten vielä kehittyvät ja arat silmät on hyvä suojata auringon UV-säteilyltä, myös vanhusten heikentyvät silmät ovat vaarassa. Siksi ikäihmisten olisi terveellistä suojata ulkoillessa silmiään kunnollisilla aurinkolaseilla. Altistuminen UV-säteilylle kiihdyttää näkökykyä heikentyviä sairauksia. Vanhuksilla aurinkolasien käytön esteenä saattaa olla lasien hinta, hankinnan vaiva tai tottumattomuus käyttää aurinkolaseja.

- Vanhuksen silmä ei ole enää niin suojaava kuin nuoremmilla. Uhkana on mykiön samentuminen ja kaihi, pahemmasa tapauksessa rappeutuminen. Häikästyminenkin on suurempaa kuin nuoremmilla, sanoo myymälävastaava Jani Kujala Hämeenlinnan Specsaversilta.

- Lasien käyttö olisi erittäin tärkeää. Ihoakin suojataan aurinkovoiteilla, miksei sitten silmiäkin suojata. Kevättalvella auringon heijastukset vielä lisäävät säteilyä.

Yritys lahjoitti Hämeenlinnan Voutilakeskuksen vanhuksille runsaat 30 paria aurinkolaseja kesän ulkoilupäivien tarpeisiin.

- Vanhuksille lasit tulevat suureen tarpeeseen. Kesällä ulkoillaan enemmän, ja kaikilla ei ole aurinkolaseja eikä enää etenkään heille sopivia. Omassa yksikössä noin kolmasosalla on jonkinlaiset aurinkolasit, mutta ovatko ne enää käyvät, on toinen juttu, arvioi vanhainkodin palveluyksikön esimies Hannele Helminen.

- Asukkailla ei ollut laseja kohtaan ennakkoluuloja, he olivat myönteisesti yllättyneitä. Lasit eivät ole ensimmäinen asia mitä iäkkäät lähtevät hankkimaan. Kiitos Hämeenlinnan tekemän satsauksen vanhusten ulkoilutukseen aurinkolaseille on päivittäistä käyttöä.

- Mielikuva aurinkolasien kalleudesta on osin oikea. Hinnat vaihtelevat 60-90 euron välillä pääsääntöisesti. Vanhukselle aurinkolaseja hankkiessa on hyvä valita lasit, joissa on merkntä UV400 tai 100% UV-suoja. Kaikki muovit suodattavat UV-säteilyä jollakin tapaa, joten suorastaan vaarallisia laseja tuskin on. Jos halvimmissa laseissa on vääristymiä, niitä ei tietenkään suositella käytettäväksi, neuvoo Jani Kujala.