Tarmo tuo eroottisen pin-up-pitsin kapakkaan

Pitsinnypläys on käsityötaito, joka yhdistetään kliseisesti vanhempiin ihmisiin. Raumalta löytyy kuitenkin nuorta polvea, jotka ovat vieneet nypläämistä suuremman yleisön tietoon. Tarmo Thorström rikkoo käsityötaidon ja kuvataiteen rajoja ja laajentaa käsityksiä nypläämisestä taiteen keinoin.

kulttuuri
Tarmo Thorström nyplää pitsiä
Tarmo Thorström nyplää pitsiä.Jari Laasanen/ Yle

Tarmo Thorström on 29-vuotias raumalaismies, joka harrastaa nypläystä. Tarmo ei kuitenkaan nyplää pitsiliinoja hiljaa yksikseen peräkammarissa , vaan käyttää nypläystä kuvataiteen välineenä. Viime vuonna Tarmo säväytti Helsingin juhlaviikoilla esittelemällä pin-up-pitsiä.

- Pitsi mielletään usein joko isoäidin vaaleaan prinsessamaiseen röyhelöön tai eroottiseen alusvaatepitsiin. Tämä kahtiajako kärjistyy siihen, että se nyplätty pitsi on sitä isoäidin pitsiä ja eroottinen on teollista pitsiä. Pin-up teossarjassa nypläsin eroottista pitsiä ja leikittelen tällä teemalla. Sarja ottaa malliensa kautta kantaa siihen millainen yhteiskuntamme naiskuva on, Tarmo kertoo.

Raumalle kapakkaan pitsiä nypläämään

Parasta aikaa käynnissä olevalla Rauman pitsiviikolla Tarmo Thorström tuo nypläyksen kapakkaan.

Pitsi goes kapakka -näyttelyssä on esillä uusia Pin-up- teoksia sekä tandemnypläyksenä tehtyjä pitsitauluja. Lisäksi näyttelyssä on ravintolan asiakkaiden vapaassa käytössä nypläystyyny, jossa syntyy yleisön itsensä luoma pitsitaideteos.

- Tähän voi tulla kuka tahansa vaikka tuopin kanssa nypläämään. Kun katsoo tähän mennessä syntynyttä pitsiä voi huomata, että tuopin kanssa onkin tultu tyynyn ääreen, Tarmo naurahtaa.

Nypläys on kuvataiteen tekniikka siinä missä muutkin

Tarmo nyplää myös niin sanottua käyttöpitsiä, mutta taiteellinen ilmaisu on lähimpänä sydäntä.

- Nypläys on kuvataiteen tekniikka siinä missä muutkin. Nypläämällä voidaan tehdä käsityötuotteita, mutta sillä voidaan tehdä myös kuvataidetta.

Tarmo Thorström on saanut paljon hyvää palautetta siitä, että on tuonut nypläystaitoa nuorekkaalla tavalla esiin.

- Olen saanut hyvää palautetta siitä, että nostan nypläyksen profiilia nuorekkaalla tavalla. Nyt, kun toin nypläyksen näinkin paheelliseen paikkaan kuin kapakkaan, niin en tiedä kiitelläänkö enää. Osa pitää siitä, että rikotaan rajoja ja osoitetaan, että vaikka tämä on hirveän arvokas kulttuuriperintö täällä Raumalla niin se ei ole kuitenkaan pyhää. Kukaan ei omista tätä tekniikkaa, vaan sitä voi kukin käyttää miten haluaa.