1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Raahesta löytyi outo kiveys ja salaperäisiä lasiputkia - video

Kesän arkeologiset kaivaukset jatkuvat vilkkaimmillaan eri puolilla maata. Maasta paljastuu jälkiä entisaikojen elämästä ja arkisista asioista. Raahessa kummasteltiin outoja lasiputkia ja upeaa torin alle kätkeytynyttä kiveystä.

Raahen Pekkatorin kaivaukset kesällä 2013.

Raahessa Pekkatorin arkeologisissa kaivauksissa on saatu jo alkumetreiltä lähtien paljon esine- ja rakennelöytöjä. Ensimmäisen viikon aikana torin alta on paljastunut muun muassa rakennusten perustuksia ja jälkiä kaupungissa vuonna 1810 raivonneesta tulipalosta.

Paljon pieniä esinelöytöjä

Kaupunkikaivauksissa tyypillisiä löytöjä eli nappeja, astioiden palasia, vanhoja rahoja sekä liitupiippujen palasia on löytynyt vanhojen talon perustusten ja hiiltyneiden hirsikertojen lomasta.

Pääasiassa kaupunkiarkeologiset kaivaukset valottavat yleensä paikallista historiaa. Kaivaukset antavat kuitenkin lisätietoa yleisemmin elämästä, jota porvaristo, merimiehet ja kaupunkilaiset elivät Ruotsin vallan aikana.

- Ei tämä välttämättä ole sen kummoisempi kohde kuin mitä Oulussa tai Torniossa on, mutta omalta osaltaan se sekä vahvistaa että täydentää kuvaa, joka meillä on 1600-luvulla asuttujen ja perustettujen kaupunkien rakenteesta ja ihmisten arkipäivästä, sanoo Raahen kaivausten johtaja, tutkija Esa Mikkola Museoviraston arkeologisista kenttäpalveluista.

Outo kiveys ja lasiputket

Harvinaisten löytöjen joukkoon Raahessa lukeutuu jo alkuvaiheessa torin alta paljastunut hyvin säilynyt kiveys.

- Jos oltaisiin Roomassa, se olisi varmasti katukiveystä, mutta me ollaan Raahessa eikä se varmasti ole sitä, sanoo Esa Mikkola. Hän arvioi kiveyksen olevan jonkin vanhan talon lattiarakennetta.

Ties minkälaisia hajusteita tai myrkkyjä siellä on sitten ollut näissä pulloissa

Kaivausten johtaja Esa Mikkola

Toinen hiukan epätavallinen löytö Pekkatorilla ovat olleet kaksi lasista putkiloa, joista toinen on säilynyt täysin ehjänä. Ensi arvio putkiloiden alkuperästä liittyi paikalla mahdollisesti sijainneeseen apteekkiin, mutta siitä tuskin on kysymys

- Apteekkarista ei ole ollut mainintaa, kertoo Mikkola.

- Toisaalta onhan näinkin varakkaalla väestöllä, mitä tässä on 1700 -luvulla ja mahdollisesti jo 1600-luvun loppupuolella asunut, varmasti ollut varaa hankkia jos jonkin näköisiä tuontitarvikkeita ja tuotteita. Ties minkälaisia hajusteita tai myrkkyjä siellä on sitten ollut näissä pulloissa, naurahtaa Mikkola.

- Toivotaan, että niissä on säilynyt sen verran jäämiä, että saadaan jollakin alkuaineanalyysillä tai muulla selville, mitä niissä on ollut.