Porokolareissa kesäsesonki

Kesällä porokolareita sattuu kaikkein eniten heinä-elokuussa. Porot tulevat tielle paarmojen ja sääskien ahdistamana ja liikenteessä on lomakaudella poroihin tottumattomia kuljettajia. Vuosittain Lapissa sattuu lähes 4000 porokolaria.

Kotimaa
Porokolarissa kuollut poro.
Muurolan eteläpuolella porokolarissa kuollut poro.Yle

Pohjoisesta löytyy 7 tieosuutta, joissa tilastojen mukaan sattuu erityisen paljon porokolareita.

Alueet ovat valtatie 20 välillä Panumanjärvi-Taivalkoski ja valtatie 5 välillä Kuusamo-Ruka. Lapissa vaarallisimpia ovat kantatie 82 välillä Vikajärvi-Kemijärvi, valtatie 4 välillä Rovaniemi-Sodankylä ja välillä Vuotso-Ivalo, valtaie 79 välillä Rovaniemi-Kittilä ja valtatie 21 välillä Kihlanki-Muonio.

Eniten kolareita tapahtuu heinä-elokuussa ja marras-tammikuussa.

Moottoripyöräilijälle hengenvaarallista

Autoilijalle tulee porokolarissa harvoin vammoja, yleensä vahingot ovat vain aineellisia.

Moottoripyöräilijälle törmäys poron kanssa on lähes aina kohtalokkaampaa, seurauksena on vähintäänkin kaatuminen, joka jo pienemmissäkin nopeuksia tuottaa vammoja.

Tuoreimmassa moottoripyörän porokolarissa Rovaniemellä tiistaina joutuivat sekä kuljettaja että matkustaja sairaalaan paikattavaksi.

Poroista voi ilmoittaa poroisännälle

Porot hakevat tien päältä helpotusta räkkään eli pakopaikkaa hyönteisiltä. Tiellä käy herkemmin tuuli kuin metsän siimeksessä ja kuivilla kangaspaikoilla kulkevalla tiellä on muutenkin vähemmän ötököitä.

Sille ongelmalle ei yksinkertaisesti voi mitään, kaikkien tieosuuksien aitaaminen olisi mahdoton urakka.

Mutta useasti näkee poroja, jotka ovat vuodesta toiseen aina samoilla paikoilla. Ne ovat puolikesyjä ihmisiin ja koneisiin tottuneita poroja, jotka eivät autoja hätkähdä laisinkaan.

Tällaisista poroista voi ilmoittaa alueen poroisännälle.

- Jos on kyse yksistä poroista, jotka on jatkuvasti saman tien päällä niin kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen poroisäntään ja pyytää häntä toimimaan niin että porot eivät olisi siinä tiellä, sanoo Paliskuntain yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja poroisäntä Jukka Knuuti.

- Poroja on nyt tien päällä koko poronhoitoalueella, mutta yleensä ne liikkuu ja vaihtaa paikkaa eikä kyseessä välttämättä ole sama poro.

Ambulanssikuski tietää vaaran

Ambulanssilla ajetaan usein lujaa ja juuri ajonopeus on ratkaisevaa silloin kun poroja loikkii tiellä.

Ammatikseen tien päällä oleva kuitenkin osaa varoa poukkoilevia poroja.

- Kun ajaa vaikka tuota Pello-Rovaniemi väliä, niin kyllä sen jo tietää missä ne porot on, niillä on vakituiset paikat mistä ne kulkee ja missä ne on, sanoo kolarilaisen Äkkihoppu ambulanssiyrityksen toimitusjohtaja Sakari Lipponen.

- Mutta ei siinä auta ruveta unelmoimaan mitään, koko ajan pitää olla tarkkana kun poroja voi kuitenkin loikata tielle mistä vaan.

- Vanhemmat porot niinkin on rauhallisia, mutta vasojen kanssa on oma vaaransa kun ne ei ole tottuneet autoihin, ne voi hyppiä ja pomppia miten sattuu, sanoo ambulanssiyrittäjä Sakari Lipponen.