Täältä löytyvät maailman nopeimmat nettiyhteydet

Verkkonopeuksien maailmanlaajuisessa vertailussa Suomi ylsi sijalle 14.

Kotimaa
Nettiyhteyden keskinopeus
Yle Uutisgrafiikka

Maailman nopeimmat nettiyhteydet löytyvät Aasiasta, jossa Etelä-Korea, Japani ja Hongkong vievät voiton maailmanlaajuisessa vertailussa.

Yhdysvaltaisyritys Akamain tekemän vertailun mukaan kyseisissä maissa verkkoyhteyksien keskivertonopeudet ovat yli 10 megabittiä sekunnissa (Mbit/s), kun taas esimerkiksi Egyptissä keskivertonopeus on vain 1 mega. Maailmanlaajuinen keskivertonopeus on noin 3 megaa.

Operaattoreiden on helppo tuottaa palveluja siellä, missä on tarpeeksi käyttäjiä.

- Esimerkiksi Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa on jättimäisiä kerrostalorivejä, joissa voi olla tuhansia asukkaita. Suuriin kerrostalorakennuksiin on helppo tuoda nopeita nettiyhteyksiä, koska siellä on tarpeeksi käyttäjiä. Se on edullisempaa, kun useammilla liittymätuloilla voi kattaa investoinnit, viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen viestintävirastosta kertoo.

Nopeustarve riippuu netin käyttötarkoituksesta

Suomalaisten nettiyhteyksien keskivertonopeudet ovat maailmanlaajuisessa vertailussa 14. nopeimpia. Meillä surffaillaan keskimäärin 7,7 megan nopeuksilla.

- Nettiyhteydet ovat Suomessa ihan mukavan nopeita maailmanlaajuisessakin vertailussa, Klaus Nieminen arvioi.

Hitaat mobiililiittymät voivat olla yksi syy siihen, miksi Suomi ei yllä kärkikymmenikköön. Kiinteitä liittymiä keskimäärin hitaammat mobiiliyhteydet laskevat keskiarvonopeuksia, ja Suomessa mobiilinettitikkujen käyttö on yleisempää kuin muualla maailmassa.

Nieminen muistuttaa, että jo yhden tai kahden megan yhteydet voivat kuitenkin riittää mainiosti peruskäytössä. Sähköpostin lukeminen, nettisivujen selaaminen, musiikin kuunteleminen ja YouTube-videoiden katsominen voivat onnistua vaivatta.

Jos sen sijaan lataa isoja tiedostoja, katsoo HD-laatuista videokuvaa, pelaa netissä tai jos samalla nettiyhteydellä on useita käyttäjiä, on jo hyvä olla käytössä yli 10 megan yhteys.

Netin keskivertonopeuteen voi vaikuttaa myös se, kuinka paljon vanhaa perusverkkoinfrastruktuuria maasta löytyy. Klaus Niemisen mukaan Suomessa on monin paikoin riittävän hyvät verkkoyhteydet, jolloin kuluttaja ei ole välttämättä edes tarvinnut kaikista nopeimpia valokuituyhteyksiä.

Vastaavasti joissain maissa perusverkkoa ei välttämättä ole kunnolla ollut, jolloin uudempi ja nopeampi verkko on ollut luonteva valinta maan verkkoinfrastruktuuria kehitettäessä.