Raemyrsky tuhosi Burgundin viiniviljelmät

Raekuurot Ranskan maineikkaimpiin lukeutuvilla viinialueilla lakosivat joillakin tiloilla jopa 70 prosenttia sadosta, sanovat viljelijät.

Ulkomaat
Rei-ittynyt viininlehti
Reuters

Ranskan Burgundin alueen raemyrsky on tuhonnut laajasti viiniviljelmiä. Viljelijät pitävät tiistain kuurojen jälkeä katastrofaalisena.

Viljelijä Jean Yves Devevey kuvailee rakeita marmorikuulien ja pahimmillaan pingispallojen kokoisiksi. Hän sanoo menettäneensä yli 70 prosenttia köynnöksistään, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Deveveyn tilan tuho antaa kuvan koko alueen tilanteesta.

- Menetykset ovat vähintään 30-40-prosenttisia, ja voivat nousta 70 prosenttiin, sanoo kuuluisan Volnayn viinialueen tuottajien johtaja Thiebault Huber.

Monella tilalla köynnöksistä on tuhoutunut arviolta juurikin 70 prosenttia. Rankkojen raekuurojen aiheuttamat vahingot halvaannuttavat viinintuotantoa ehkä kolmen vuoden ajan, arvioi Huber.

Kyseessä eivät ole ensimmäiset vastoinkäymiset Burgundin viinialueella. Keväällä viljelmät vaarantuivat tulvissa, ja viime vuoden rakeet rikkoivat joillakin tiloilla yli puolet köynnöksistä. Täyttä satoa ei ole saatu sitten vuoden 2009, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Ennen raemyrskyä maatalousministeriö arvioi, että Burgundin ja läheisen Beaujolais'n viinialueiden tuotanto kohenisi kolmasosalla verrattuna surkeaan viime vuoteen.

Ranskan meteorologien mukaan tiedossa olisi uusia raekuuroja keskiviikkona.

Burgundi sijaitsee itäisessä Ranskassa. Bloombergin mukaan alueella on Raskan kalleimpia viinitiloja. Maatalousministeriö kertoo, että joidenkin vuosikertaviinien tuottajat ansaitsevat lähes neljä miljoonaa euroa hehtaarilta.

Raekuurot saattavat heijastua halutuimpien viinien hintaan, Bloomberg uutisoi.

Lähteet: AFP