1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Britannian pikkuprinssi on George

Kuninkaallinen vauva on nimeltään George Alexander Louis, kertoo Britannian hovi.

Prinssi William poikansa kanssa St. Mary`sin sairaalan edessä 23. heinäkuuta. Kuva: John Stillwell / AFP / Lehtikuva

Cambridgen herttuapari on antanut esikoispojalleen nimen. Britannian hovi tiedottaa, että tuoreet vanhemmat ovat päätyneet nimeen George Alexander Louis.

Hänen arvonimekseen tulee Cambridgen prinssi George.

George-nimi oli ennakkoarvailuissa vahvin. Britanniassa on ollut liuta George-nimisiä hallitsijoita, suomalaisittain Yrjöjä. Nykyisin uusia hallitsijanimiä ei ole tapana suomentaa. Valtaistuimella herttuaparin lasta kutsuttaisiin siis Suomessakin Georgeksi eikä Yrjöksi. Hän voi toki itse muuttaa George-nimen toiseen hallitsijanimeen.

Nimi on selvä kunnianosoitus kuningatar Elisabetin isälle George VI:lle, suomalaisittain Yrjö VI:lle. Louis on myös isä Williamin neljäs nimi. Alexander-nimi puolestaan miellytti äitiä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Prinssi Williamin puoliso, Cambridgen herttuatar Catherine synnytti Britannian tulevan kuninkaan maanantaina. Nimenjulkistus tuli verrattain nopeasti - prinssi Charlesin synnyttyä vuonna 1948 nimeä jouduttiin odottamaan kuukauden päivät.

Rihkamabisnes mielissään - George-kupit kauppoihin

Pikainen nimenanto ilahduttaa varsinkin matkamuistojen valmistajia, jotka voivat nyt panna tekoon pienokaisen kuvalla ja nimellä koristellut mukit, kulhot ja korurasiat.

Pikku-Georgen ensiesiintyminen oli eilen synnyinsairaalan edustalla. Suhde mediaan alkoi ruusuisesti - vauva nukkui koko vanhempainhaastattelun läpi. Britannian hovitoimittajat ovat punninneet, mahtaako suojeluvaisto pitää lapsen lehdistön katseilta piilossa, ja kuinka mielellään prinssi William ja herttuatar Catherine häntä tiistaina esittelivät.

- Luulen, että he olivat aidosti niin ilahtuneita, että halusivat näyttää vauvan, sanoo Majesty-hovilehden päätoimittaja Ingrid Seward.

William ja Catherine järjestänevät lapsensa lehdistösuhteet totuttuun tapaan: George saanee olla rauhassa, kunhan media saa syntymäpäivä- ja joulupotretit.

Ensiesiintymisen ja nimenannon välissä George on tavannut hallitsijan, kuningatar Elisabet II:n eli isoisoäitinsä, sekä setä prinssi Harryn. Vauva kävi myös mummolassa Middletoneilla, isovanhemmillaan äidin puolelta.

Georgen varttumiseen vaikuttanee aiemmista kuninkaallisista sukupolvista poiketen keskiluokkainen perhetausta - vaikka Middletonit ovatkin nykyisin miljonäärejä juhlatarvikeyrityksensä takia.